Tiedät olevasi suomalainen, kun…

Kun katsoo säätiedotuksia (tai ikkunasta ulos), tuntuu välillä vähän epäreilulta asua Suomessa. Ei riitä, että talvet ovat nykyään märkiä, harmaita ja rumia, vaan helpotusta ei välttämättä ole luvassa kesälläkään. Vaikka Suomen lämpimät kesäpäivät ovat ehkä parasta maailmassa, on olemassa aito ja todennäköinen mahdollisuus, että joudut viettämään kesäsi toppatakki päällä ja raekuuroja väistellen.

Hämähäkinseitti

Vaikka surkea sää (tai sanotaanko liian kylmä, vaikkei nyt muuten ihan surkea olisikaan) kyllästyttäisi, usein me suomalaiset osaamme kuitenkin repiä siitäkin huumoria. Ainakin meistä on tullut sitkeitä ja sopeutuvaisia. Ja ennen kaikkea vähään tyytyväisiä.

Omenapuun oksat

Tiedät olevasi suomalainen kun…

  • Lähdet etelänmatkalle lokakuussa ja säntäät ensimmäisenä rannalle bikineissä. Ei haittaa, vaikka lämpötila olisi 18 astetta ja paikalliset kääriytyisivät jo talvitakkeihin. Täällähän on melkein helle!
  • Jälkikypsytät vihreitä tomaatteja sisällä talossa. Taaskaan eivät kelit riittäneet kuin muutamaan punaiseen mollukkaan, vaikka kalenterin mukaan olisi pitänyt olla kesä. Italialaiset varmaankin nauraisivat tälle.
  • Tuntuu ihan järkevältä pakata juhannukseksi mukaan pipo ja hanskat. Ulkona ollaan, vaikka tulisi kissoja ja koiria.
  • Vahtaat säätiedotuksia viisi kertaa päivässä. Eikö se lämpötilakäyrä voisi nyt jo kohota hiukan ylöspäin? Jos teen juhannustaikoja ja seison päälläni, ehkä sään jumalat muuttavat mieltään?

  • Lapsesi kyselee, milloin kesä alkaa, vaikka on jo kesäkuu. Yrität selittää jotain Suomen ailahtelevaisesta säästä, mutta syvällä sisimmässäsi ihmettelet samaa itsekin.
  • Jos lämpötila vihdoin kohoaa yli 20 asteen, suoritat kesää kuin viimeistä päivää. Grilli? Check. Uimaan ja saunomaan? Check. Mökille? Check. Terassille? Check. Ei ihme, että suomalaiset valtaa lämpiminä päivinä joukkohysteria, koska ikinä ei voi tietää, onko vastaavia päiviä enää samana kesänä tulossa.
  • Jos sitten lopulta saapuu iltapäivälehtien hehkuttama helleaalto, kestää kaksi päivää (jos sitäkään), ennen kuin joku alkaa valittaa kuumuudesta. ”Ei pitäisi valittaa, mutta…”
  • Vaikka kesän harvat lämpimät päivät ovat olleet ihania, olet syksyn tullen salaa tyytyväinen. Kesä on jotenkin liian rentoa ja välitöntä aikaa meille suomalaisille, joten väsymme moisesta vouhotuksesta. Syksyllä saa taas käpertyä omaan itseensä ja murjottaa yksinään kotona.

Juhannusruusu

Arvaat varmaan, että olen vähän pettynyt juhannuksen sääennusteisiin. Ja eipä nyt yhdellä juhannuksella niin väliä, mutta sen jälkeen saisi lämpötilakäyrä kyllä vähän kohota!

Pitäisi kuitenkin yrittää muistaa, että luonto on kaunis kylmemmälläkin kelillä, vaikka metsälenkille pitäisikin pukea pipo ja takki sortsien sijaan. Mukavaa juhannusta kaikille, oli säät mitä hyvänsä!

Lue lisää

4 comments

  1. Suomalaisen tuntee siitä että sää kiinnostaa ja puhututtaa… Hienoja kuvia olet ottanut, varsinkin tuo ylimmäinen. Jos

  2. Juhannustunnelma oli mahtava, toppapusakasta huolimatta. Tänä juhannuksena ei ollut hyttysistä kiusaa ja juhannusruusutkin kukkivat pitkään, kun oli viileää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share