Ulkokuivatus raikastaa pyykin ja säästää energiaa

Pyykit narulla

Onko mitään parempaa, kuin tuulen raikastamat puhtaat lakanat? Raikkaan pyykin tuoksu on inspiroinut jopa hajustesuunnittelijoita, mutta parhaan tuoksun pyykkiinsä saa kuivaamalla sen ihan perinteisesti ulkona. Samalla säästyy energiaa, kun ei tarvitse käyttää jatkuvasti kuivausrumpua, sekä sisätilaa, kun pyykkiteline ei ole enää kiinteänä osana sisustusta.

Meille hankittiin pihalle pyykinkuivausteline jo ajat sitten, mutta muutama vuosi sitten se jouduttiin kaivuritöiden vuoksi kaivamaan pois paikaltaan. Nyt se saatiin vihdoin laitettua takaisin, ja juhlallisesti koko perhe kävimme asettelemassa telineelle ensimmäisen erän pyykkejä.

Pyykit narulla

Ulkona kuivuvissa pyykeissä on jotain kodikasta. Amerikkalaisiin elokuviin sisältyy usein kohtauksia, joissa joku astelee tunnelmallisesti narulla kuivuvien lakanoiden takana, ja itselleni taas ulkona kuivuvista pyykeistä tulee lapsuus mieleen. Ulkokuivaukseen liittyvät muistot ovat tietysti aina aurinkoisilta ja kauniilta kesäpäiviltä, joten ei ihme, että ylipäänsä puhtaista pyykeistä tulee mieleen aurinko ja kesä.

Tiesitkö muuten, että ulkona pyykin kuivattaminen on kaikkein energiatehokkain tapa kuivata pyykkiä? Tietysti on itsestään selvää, että ulkokuivatus on tehokkaampaa kuin esimerkiksi kuivausrumpu, mutta itse en ollut tajunnut tätä: sisätiloissa pyykin kuivaaminen narulla voi viedä sähköä jopa enemmän kuin rumpukuivatus, koska pyykeistä haihtuva kosteus viilentää huoneilmaa ja patterit joutuvat paahtamaan kovemmalla teholla tätä kompensoidakseen. Sisätiloissa voikin olla, että kuivausrummun käyttö on jopa energiapihimpää kuin telineellä kuivattaminen, varsinkin sähkölämmitteisessä talossa. Uusien ja vanhojen kuivausrumpujen välillä on kuitenkin iso ero energiatehokkuudessa tekniikasta johtuen.

Pyykit narulla

Parasta kuitenkin siis, jos voi kuivattaa pyykin ulkona. Toivotaan aurinkoisia kelejä, koska melko sitovaa ja hermoja raastavaa ovat sellaiset vesikuurokelit, jolloin pitää olla jatkuvasti vahtimassa pyykkejä ja kiikuttamassa niitä välillä sisälle sateensuojaan. Joskus meillä on kuivatettu yhtä pyykkisatsia jopa monta päivää, kun pikainen vesikuuro on aina ehtinyt käydä kastelemassa pyykit ennen kuin kukaan on ehtinyt huomata. Ehkä silloin olisi jo kannattanut luovuttaa ja siirtyä jatkamaan kuivatusta sisätiloihin.

Pyykkitelineen asennus oli muuten aika jännittävää lapsillekin. Mies sujautti jossain vaiheessa kuopan pohjalle rasian, jossa oli pari kolikkoa ja suklaarahaa. Hiukan multaa päälle lisättyään hän keksi tarinan hurjasta merikapteenista, joka oli mukamas aikoinaan piilottanut aarteen näille main. Lapset tietysti löysivät aarteen nopeasti ja ihmettelivät kovasti, miten äiti oli saanut piilotettua aarteen maan alle. Miten niin äiti??

Lue lisää

3 comments

  1. Olipa hyvä postaus. Enpä ole tiennytkään, että sisäkuivatus nostaa lämmityskuluja. Postaus oli minulle muutenkin ajankohtainen, kun pitäisi muistaa hankkia uusi pyykkinaru, että voi taas kuivattaa ulkona. Ah, mikä raikas tuoksu… 🙂

    1. Kiitos! Tieto oli minullekin uusi, täytyy yrittää muistaa kuivata pyykkejä enemmän ulkona.

  2. Itsekin olen samaa mieltä jotta ulkona kuivattu pyykki tuoksuu hyvältä. Tulee lapuus mieleen kun äiti levitti pyykkejä ulos kuivumaan Itse kuivutan talvellakin joskus ainakin lakanat ulkona.Itse tykään pyykinpesusta muutenkin ja jälkikäsitelystä. Tykkään pestä pyykkiä vanhalla pulsaattoripesukonella nykyisinkin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share