Uskaltaako maalta enää ostaa taloa?

punainen vanha piharakennus

Lehdissä on usein esillä, että maaseudulla kiinteistöjen arvo laskee, eikä talon myynti välttämättä ole aivan helppoa, jos tekisikin mieli vaihtaa maisemaa. Uskaltaako maalle siis enää muuttaa ja laittaa rahojaan kiinni taloon, josta ei välttämättä koskaan saa omaisuuttaan takaisin? Oma vastaukseni on, että kyllä uskaltaa, mutta asia pitää ajatella hiukan eri tavalla kuin perinteisesti asunnosta sijoituksena.

vanhan piharakennuksen ovi

Oma kotipaikkakuntani on pieni maalaiskaupunki, jossa väkiluku laskee hiljalleen. Elinkeinoja ja työpaikkoja kuitenkin yhä riittää, ja mikä tärkeintä, isompia kaupunkeja on kohtuullisen lähellä. Niinpä täälläpäin talon myynti ei käsittääkseni ole kohtuuttoman vaikeaa, ainakaan yleisesti ottaen.

Vanha maalaistalo.

Oma kotini sijaitsee kuitenkin sen verran syrjässä, että epäilen, ettei se olisi asuntomarkkinoilla kovin kuumaa kamaa. Ei tietysti varsinkaan nyt, kun siinä on vielä paljon kunnostamista, mutta ei ehkä muutenkaan. Niinpä joskus on käynyt mielessä, kannattaako talon kunnostamiseenkaan sitoa hirveästi rahaa.

Keraaminen kissa ikkunalaudalla.

Kaikkea ei toki voi ajatella pelkästään taloudellisesta näkökulmasta. Jos taloa ei ole tarkoitus koskaan myydä, miksi sen arvoa miettisi muuta kuin sen kannalta, minkälaisen kodin itselleen haluaa? Oma vastaukseni on, että ei kannatakaan. Ensisijaisesti teemme itsellemme kotia, eikä mahdollisella myyntiarvolla ole suurta väliä, koska tarkoitus ei ole muuttaa pois. Vanhan talon kunnostaminen ja maalla asuminen on sitäpaitsi myös harrastus ja elämäntapa. Tällaista elämäntapaa ei olisi mahdollista saada kaupungin keskustasta, vaikka maksaisi kuinka paljon. Voi siis pohtia kumpi on arvokkaampaa – asunnon rahallinen arvo sijoituksena vai tyytyväisyys omaan elämäntyyliin.

Kaivon pumppu.

Jos olisin nyt harkitsemassa maallemuuttoa, iloitsisin siitä, että minun olisi paljon kaupungin hintatasoa halvemmalla mahdollista löytää kunnollisen kokoinen koti ja mahdollisesti vieläpä alkuperäiskunnossa. Jos tekee paljon itse eikä korjaa liikaa, kunnostaminenkin voi sujua edullisesti. Silloin ei jää pahasti tappiolle, jos joskus haluaakin muuttaa pois.

Sen sijaan en uskaltaisi ottaa suurta lainaa ja rakennuttaa sillä itselleni omakotitaloa jonnekin, missä en olisi varma asuntomarkkinoiden vetävyydestä jatkossakin. Mikä onni, että olen aikoinani tullut hurahtaneeksi vanhoihin taloihin, joten uuden talon rakentamista ei ole koskaan tarvinnut edes harkita.

Lue lisää

4 comments

  1. Mekin ostimme talon maalta pari vuotta sitten. Mietin ihan samaa asiaa, että saako tästä koskaan omiaan pois, mitä rahaa laittaa.

    Harrastushan tämä on, joka nostaa omaa ”elintasoa” rutkasti. Toiset veneilee varmaan samalla hinnalla, ehkä enemmälläkin, mutta kukaan ei sitä ihmettele.

    Jos itse kaadat puut ja teet niistä polttopuita, niin se on raatamista… Ihanaa nähdä kaunis maisema ja tehdä hulluimmatkin fantasiat, jättää kottikärryt ja lapiot vaikka viikoksi ajelehtimaan, jos juuri silloin et jaksa sitä projektia tehdä loppuun 🙂

    1. Täysin samaa mieltä. Maalla asuminen on eräänlainen harrastus. Ja väittäisin että vielä paljon halvempi moniin muihin harrastuksiin verrattuna jos vaan alusta asti ottaa huomioon sen, ettei tee liian kalliita ratkaisuja. Sitä paitsi kaupungissa vuokralla asuminen olisi myös kallista, eikä siitäkään koskaan saisi rahojaan pois. Jossain on kuitenkin pakko asua, ja onpahan ainakin kesämökki jätettäväksi jälkipolville.

  2. Minusta on jopa hieman kummallista, että elämän tärkeimmän hankinnan täytyisi olla jotenkin rationaalinen ja kannattava sijoitus. Tärkeintä kodin ostamisessa on se, että saa juuri sellaisen elinympäristön missä viihtyy ja on onnellinen, se jos joku on paras sijoitus minkä elämässään voi tehdä.

    1. Olen samaa mieltä. Aika paljon lehdissä on kuitenkin näitä juttuja, että maaseudun talojen rahallinen arvo laskee, joten veikkaan että moni käy tällaisiakin asioita mielessään läpi asuinpaikkaa miettiessään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share