Uuniperunat kahdella kasvistäytteellä

Uuniperunat kasvistäytteellä

Meillä syödään tosi harvoin perunaa muuten kuin uusien perunoiden sesonkiaikaan. Joskus peruna pääsee lohkoperunoiksi uunipellille muiden uunijuuresten kanssa, mutta lapsuudesta tuttu ”perunoita ja kastiketta” -ruoka on meillä harvinainen näky.

Ei sillä että perunassa olisi mitään vikaa. En ole koskaan kuulunut niihin, jotka hiilarien pelossa välttelevät perunaa. Keitetyt kokonaiset perunat vain ovat hitaita valmistaa, ja useimmiten ruokaa tarvitaan nopeammin kuin heti.

Uuniperunat kasvistäytteellä

Nyt innostuin kuitenkin kokeilemaan uuniperunoita saatuani maistaa sellaisia kyläreissulla ystävän luona. Uuniperunan yltä tuntuu pikku hiljaa hälvenneen nuhruinen nurmijärveläismaine, joka siihen vielä joitakin vuosia sitten liittyi. Eikä uuniperunaa enää taideta pitää 80-luvun hittiruokanakaan, tai jos pidetään, kannattaisi nopeasti tarkistaa käsityksiä. Uuniperuna on nimittäin ihan älyttömän helppo ja hyvä ruoka, joka valmistuu itsestään sillä aikaa kun itse luet sunnuntain Hesaria tai ulkoilet raikkaassa talvi-ilmassa.

Uuniperunat kasvistäytteellä

Itselleni uuniperunasta tulee eniten mieleen vuoden 2004 Lontoo, jossa olin tuolloin viettämässä korkeakouluharjoittelua. Joka toinen pubi tuntui mainostavan uuniperunaa, ja lontoolaiset marketitkin myivät jättikokoisia perunoita, joista riitti tuhdiksi ateriaksi. Niin isoja perunoita en ole koskaan nähnyt Suomessa sen jälkeenkään. Lontoossa opin myös kikan, jolla uuniperuna valmistuu pikaruokana: kun perunan kääräisee talouspaperiin ja laittaa sen mikroon perunan koosta riippuen 1–10 minuutiksi, kypsennys käy helposti.Uuniperunat kasvistäytteellä

Jostain syystä uuniperunoiden täytteet ovat kuitenkin kasvissyöjän näkökulmasta usein tylsiä. Niinpä päätin kehitellä pari uutta täytettä. Ensimmäinen on pesto, jota olen tehnyt ennenkin muun muassa pastan kanssa nautittavaksi. Käytin siihen pakastimesta viimeisen pussin vuohenputkea viime kesältä. Toinen on feta-tomaatti-täyte, jonka suunnittelin fetaa rakastavaa tytärtäni ajatellen. Kävi kuitenkin niin, että tytär rakasti pestoa, mutta ei olisi suostunut edes maistamaan toista täytettä. Oh well, kukapa lasten mieltymyksiä osaisi ennustaa.

 

Uuniperunat kahdella kasvistäytteellä

2 perunaa syöjää kohti (esim. Rosamunda)

 

Vuohenputkipesto:

3 dl vuohenputkea väljästi mitattuna

1 dl auringonkukansiemeniä

½ limen mehu

0,5 tl suolaa

½ dl vettä

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl oluthiivahiutaleita

 

Feta-tomaattitäyte:

1 purkki creme fraichea (käytin Oatlyn kauraversiota)

5 pientä tomaattia

1 pkt fetajuustoa

½ limen mehu

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

 

Pese perunat ja aseta ne uunivuokaan. Pistele perunoita päältä haarukalla ja laita 200-asteiseen uuniin paistumaan n. 1,5 tunniksi.

Mittaa peston ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

Pilko tomaatit pieniksi ja kuutioi feta. Sekoita kulhossa creme fraichen kanssa. Lisää limen mehu, silputtu basilika ja mausteet.

Kokeile perunoiden kypsyyttä terävällä veitsellä tai haarukalla ennen kuin otat ne uunista. Kun perunat ovat kypsiä, tarjoile täytteiden kera.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share