Vähemmän muovia arkeen

Muovin välttelemisestä puhutaan nyt kaikkialla. Tuntuu, että olemme vihdoin tulleet taitekohtaan, jolloin maailmaa saastuttavan muovin voittokululle aletaan tehdä jotain. Itse en voi väittää olevani mikään ekoesikuva monessakaan suhteessa, mutta kyllähän se nyt vetää hiljaiseksi, kun lukee uutisia maailman meret täyttävistä muovilautoista tai muovijätteeseen tukehtuvista eläimistä. Sekään ei tunnu mukavalta, että omalta tontilta löytyy maan alta joskus 60-luvulla pihamaalle heitettyjä apulantasäkkejä, vaikka niitä on siivottu pois jo monta vuotta.

Olenkin viime aikoina pohtinut entistä enemmän, miten voisin vähentää muovia omassa arjessani. Tekoni ja suunnitelmani ovat pieniä, mutta pienistä puroista voi kertyä isokin virta, kunhan tarpeeksi moni alkaa etsiä vaihtoehtoja muoville.

On jo aika itsestään selvää yrittää pitää kauppareissuilla mukana kestokassia, ettei kaupasta tarvitsisi napata mukaan muovikassia. Mutta sain vihdoin aikaiseksi hankkia myös kestopusseja kertakäyttöisten hedelmä- ja vihannespussien tilalle. Ostin omat pussini ruokakaupasta ja nekin ovat polyesteriä, mutta mielestäni tässä kohtaa ei kannata takertua lillukanvarsiin. Kestävää polyesteripussia voi käyttää todella pitkään, ja elinkaarensa aikana se tulee korvaamaan monta kertakäyttöpussia. Tällaisessa pussissa on myös hyvänä puolena läpinäkyvyys, mitä ei itse ommellussa kangaspussissa ole. Kaupan kassa saattaa arvostaa tätä ominaisuutta.

Ruoan säilyttäminen jääkaapissa ilman muovia on sekin ongelma. Muovihan on hankala aine myös sitä kautta, että siitä voi irrota ruokaan esimerkiksi hormonihäiritsijä bisfenoli-A:ta, jolla voi olla vaikutuksia muun muassa hedelmällisyyteen. Olen pyrkinyt pikkuhiljaa vähentämään muovisia ruuansäilytysrasioita, enkä ainakaan lämmitä ruokaa mikrossa muoviastiassa, koska haitalliset aineet irtoavat ennen kaikkea kuumennettaessa. Mutta mitä muoviastioiden tilalle? Lasisiakin säilytysastioita myydään (usein tosin muovikansilla), mutta kätevää on myös yksinkertaisesti laittaa ruoka vaikka syvälle lautaselle ja asettaa sen päälle kanneksi toinen, matala lautanen. Lisäksi ostin hiljattain Kevätmessuilta mehiläisvahakääreen tai oikeastaan pussin, joka toimii muovin tavoin. Siihen käärittynä ruoka pysyy tuoreena, ja pussin voi pestä aina uudestaan.

Entäs sitten kosmetiikka? Yksi kätevä keino on vaihtaa käsisaippua palasaippuaan, ja myös shampoota myydään palamuodossa. Palasaippuoita meillä käytetäänkin, mutta jonkun pitäisi vielä keksiä sellainen säilytysastia, jossa saippua ei mene muhjuisen näköiseksi.

Minulla oli muuten hiljattain työn puolesta ilo haastatella näihin muoviasioihin perehtynyttä bloggaria Julia Degerthiä, joka kirjoittaa zero waste -elämäntavasta blogissaan Grön i Åbo (ruotsiksi ja englanniksi). Julian blogista löydät lisää vinkkejä muovittomaan elämäntapaan. Julia esimerkiksi kuljettaa aina mukanaan lasipurkkia, jotta voi kaupungilla tilata juoman omaan astiaansa kertakäyttöisen sijaan. Hänen koko vuoden muoviroskansa mahtuvat pieneen lasipurkkiin. Aika uskomatonta, vai mitä?

En usko, että meistä kaikki pääsevät aivan noin pieniin muoviroskamääriin. Lisäksi itseäni vähän ärsyttää, että tämäkin asia jätetään yksityisten ihmisten hoidettavaksi. Miksei ole jo kehitetty korvaavaa, uusiutuvaa materiaalia, joka ratkaisisi tämän ongelman? Innovaatioita on, mutta laajaa läpimurtoa vielä odotellaan.

Lue lisää

2 comments

  1. Hei, nopea kommentti: kokeilepa luffakiekkoja palasaippuoiden alle! Toimivat erittäin hyvin 🙂 T. Palasaippuan ehdoton vakkarikäyttäjä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share