Vanhan lankkulattian maalaus

Maalipurkki ja sivellin Betolux puulattian maalaus

Vanhan puulattian maalaus ei ole ihan niin yksinkertaista kuin uskoisi. Parasta olisi kai maalata luonnonmukaisella ja hengittävällä pellavaöljymaalilla, mutta jos remontoitavassa talossa jo asuu, tuntuu pellavaöljymaalin kuukauden kuivumisaika mahdottomalta. Uudemmista maalityypeistä olemme välttäneet vesiliukoisia lateksityyppisiä maaleja, vanhaa taloahan ei saa kyllästää muovilla. Mutta vaihtoehdot näiden kahden ääripään välillä tuntuvat vähäisiltä. Nykyaikainen alkydiöljymaali kuulostaa paremmalta kuin vesiliukoinen muovimaali, mutta onko näiden kahden hengittävyydessä loppujen lopuksi mitään eroa? Joidenkin asiantuntijoiden mielestähän nykyajan maalit ovat samaa huttua kaikki.

Käytännön syistä olemme kuitenkin tehneet kompromissiratkaisun ja päätyneet maalaamaan lattioitamme Betoluxin alkydimaalilla eli sillä tärpättiohenteisella versiolla. Noin viikon kuivumisaika on tarpeeksi nopea, eikä haju vaivaa oikeastaan kuin maalauspäivän aikana. Betolux Aquaa eli vesiliukoista versiota meillä ei ole käytetty.

Tikkurilan maalista on kokemusta parin vuoden ajalta, joten nyt pystyy jo hiukan sanomaan, miten hyvin se pysyy lattiassa. Olemme hioneet lankut kevyesti ennen maalausta poistamatta vanhoja maaleja, jos ne ovat olleet tiukasti kiinni, ja ensimmäinen maalauskerros on tehty tärpätillä ohennettuna. Maalikerroksia on laitettu eri huoneissa erilainen määrä alustasta riippuen. Tässä viimeisimmässä lattiassa kaksi kerrosta näyttää riittävän.

Aiemmin maalatuissa lattioissa näkyy jo joitakin kohtia, joissa maali on lohjennut irti. Ne ovat todännäköisesti syntyneet lasten pudottaessa lattialle tavaroita, joten kyseessä lienevät lapsiperheen tavalliset elämän jäljet. Lohkeamakohtia ei ole kuin muutama, mutta silti ne hiukan harmittavat.

Maalin sävyvalintaan sen sijaan olen erittäin tyytyväinen. Vaalea harmaa tuo valoisuutta, mutta on kuitenkin tarpeeksi harmaa näyttämään perinteiseltä. Ja lankkulattia ylipäänsä on vain niin ihana. Tässä talossa lankut ovat kapeita, eivätkä sellaisia mahtavan leveitä kuin joissakin isoissa vanhemmissa taloissa, mutta tykkään näistä joka tapauksessa niin vietävästi.

Itse vielä hiukan haikailen pellavaöljymaalin perään, sillä olisihan se nyt mukavaa käyttää pelkästään luonnonmukaisia materiaaleja ja tietää, että käytetty maali ei sisällä myrkkyjä. Perheen päälattiamaalari eli mies on kuitenkin Betoluxin kannalla ainakin toistaiseksi. Kuistin lattian maalasimme aikoinaan Sateenkaarivärien lakkaöljymaalilla, joka sekin haisi maalausvaiheessa aivan hirveältä ja pidempään kuin tämä Betolux. Vielä on talossa kolme lattiaa maalaamatta, joten katsotaan miten niiden kanssa käy.

Lue lisää

6 comments

  1. Hei, todella kaunis lattia 😊 Millä sävyllä lattia on maalattu? Voisi sopia meidänkin lautalattiaan.

  2. Onpas kaunis sävy, erittäin nätti;) Kyllä se vaan puulattia on niiiiin kaunis! Meillä on käytetty Uulan lattiamaalia. Sitä saa nykyisin puolikiiltävänäkin. Maalikauppojen hyllyillä sitä on meillä ollut vain vanhaa himmeämpää, joten on pitänyt tilata erikseen. Kokemukset on ollut hyviä, helppo maalata, kuivuu nopeasti ja kestäväkin on ollut. Ainoa näkyvä pieni kuluma on tullut kuistin oviaukon eteen, mutta luulen, että rasitus on siinä suurin, pohjatyöt ontui ja olisi pitänyt maalata kolmas kerros, niin kuin muuallakin. Ollaan jumituttu näihin Uulan maaleihin, joita on vain käytetty, pönttöuuneja myöten;) Tämä ei ole mainos, vain oma kokemus;) Betolux tuntuu olevan hyvinkin suosittu maali myös nykyisin ja hyväksi kehuttu.

    1. Kiva kuulla kokemuksista Uulan lattiamaalin kanssa. Saa nähdä mitä meillä käytetään seuraavan lattian suhteen, tekisi mieli kokeilla tuota Uulan maaliakin.

  3. Sävy näyttää kivalta! Olin jo niin varma, että mekin maalaamme lattian, että ostin jo valmiiksi maalit ennen remontin alkua. Juurikin tuota edellisen mainitsemaa Uulan puulattiamaalia, Sävy on varmaan aika vastaava kuin teilläkin, Uulan perinnevärikartan Kaste. Saa nähdä jääkö lattia kuitenkin maalaamatta, kun nyt on jo alkanut tottua puupintaan..

    1. Nämä on vähän sellaisia juttuja, että yhtä oikeaa ei ole olemassa. Itse olin aika varma, että haluan maalatut lattiat ja vielä just tällaisella harmaalla, ja sitten taas välillä mietin, että suopakuuratut lattiatkin voisi olla kivat… Ei sillä ettenkö olisi tyytyväinen maalattuihin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share