Vanhan lankkulattian maalaus

Maalipurkki ja sivellin Betolux puulattian maalaus

Vanhan puulattian maalaus ei ole ihan niin yksinkertaista kuin uskoisi. Parasta olisi kai maalata luonnonmukaisella ja hengittävällä pellavaöljymaalilla, mutta jos remontoitavassa talossa jo asuu, tuntuu pellavaöljymaalin kuukauden kuivumisaika mahdottomalta. Uudemmista maalityypeistä olemme välttäneet vesiliukoisia lateksityyppisiä maaleja, vanhaa taloahan ei saa kyllästää muovilla. Mutta vaihtoehdot näiden kahden ääripään välillä tuntuvat vähäisiltä. Nykyaikainen alkydiöljymaali kuulostaa paremmalta kuin vesiliukoinen muovimaali, mutta onko näiden kahden hengittävyydessä loppujen lopuksi mitään eroa? Joidenkin asiantuntijoiden mielestähän nykyajan maalit ovat samaa huttua kaikki.

Käytännön syistä olemme kuitenkin tehneet kompromissiratkaisun ja päätyneet maalaamaan lattioitamme Betoluxin alkydimaalilla eli sillä tärpättiohenteisella versiolla. Noin viikon kuivumisaika on tarpeeksi nopea, eikä haju vaivaa oikeastaan kuin maalauspäivän aikana. Betolux Aquaa eli vesiliukoista versiota meillä ei ole käytetty.

Tikkurilan maalista on kokemusta parin vuoden ajalta, joten nyt pystyy jo hiukan sanomaan, miten hyvin se pysyy lattiassa. Olemme hioneet lankut kevyesti ennen maalausta poistamatta vanhoja maaleja, jos ne ovat olleet tiukasti kiinni, ja ensimmäinen maalauskerros on tehty tärpätillä ohennettuna. Maalikerroksia on laitettu eri huoneissa erilainen määrä alustasta riippuen. Tässä viimeisimmässä lattiassa kaksi kerrosta näyttää riittävän.

Aiemmin maalatuissa lattioissa näkyy jo joitakin kohtia, joissa maali on lohjennut irti. Ne ovat todännäköisesti syntyneet lasten pudottaessa lattialle tavaroita, joten kyseessä lienevät lapsiperheen tavalliset elämän jäljet. Lohkeamakohtia ei ole kuin muutama, mutta silti ne hiukan harmittavat.

Maalin sävyvalintaan sen sijaan olen erittäin tyytyväinen. Vaalea harmaa tuo valoisuutta, mutta on kuitenkin tarpeeksi harmaa näyttämään perinteiseltä. Ja lankkulattia ylipäänsä on vain niin ihana. Tässä talossa lankut ovat kapeita, eivätkä sellaisia mahtavan leveitä kuin joissakin isoissa vanhemmissa taloissa, mutta tykkään näistä joka tapauksessa niin vietävästi.

Itse vielä hiukan haikailen pellavaöljymaalin perään, sillä olisihan se nyt mukavaa käyttää pelkästään luonnonmukaisia materiaaleja ja tietää, että käytetty maali ei sisällä myrkkyjä. Perheen päälattiamaalari eli mies on kuitenkin Betoluxin kannalla ainakin toistaiseksi. Kuistin lattian maalasimme aikoinaan Sateenkaarivärien lakkaöljymaalilla, joka sekin haisi maalausvaiheessa aivan hirveältä ja pidempään kuin tämä Betolux. Vielä on talossa kolme lattiaa maalaamatta, joten katsotaan miten niiden kanssa käy.

Lue lisää

15 comments

 1. Hei, todella kaunis lattia 😊 Millä sävyllä lattia on maalattu? Voisi sopia meidänkin lautalattiaan.

 2. Onpas kaunis sävy, erittäin nätti;) Kyllä se vaan puulattia on niiiiin kaunis! Meillä on käytetty Uulan lattiamaalia. Sitä saa nykyisin puolikiiltävänäkin. Maalikauppojen hyllyillä sitä on meillä ollut vain vanhaa himmeämpää, joten on pitänyt tilata erikseen. Kokemukset on ollut hyviä, helppo maalata, kuivuu nopeasti ja kestäväkin on ollut. Ainoa näkyvä pieni kuluma on tullut kuistin oviaukon eteen, mutta luulen, että rasitus on siinä suurin, pohjatyöt ontui ja olisi pitänyt maalata kolmas kerros, niin kuin muuallakin. Ollaan jumituttu näihin Uulan maaleihin, joita on vain käytetty, pönttöuuneja myöten;) Tämä ei ole mainos, vain oma kokemus;) Betolux tuntuu olevan hyvinkin suosittu maali myös nykyisin ja hyväksi kehuttu.

  1. Kiva kuulla kokemuksista Uulan lattiamaalin kanssa. Saa nähdä mitä meillä käytetään seuraavan lattian suhteen, tekisi mieli kokeilla tuota Uulan maaliakin.

 3. Sävy näyttää kivalta! Olin jo niin varma, että mekin maalaamme lattian, että ostin jo valmiiksi maalit ennen remontin alkua. Juurikin tuota edellisen mainitsemaa Uulan puulattiamaalia, Sävy on varmaan aika vastaava kuin teilläkin, Uulan perinnevärikartan Kaste. Saa nähdä jääkö lattia kuitenkin maalaamatta, kun nyt on jo alkanut tottua puupintaan..

  1. Nämä on vähän sellaisia juttuja, että yhtä oikeaa ei ole olemassa. Itse olin aika varma, että haluan maalatut lattiat ja vielä just tällaisella harmaalla, ja sitten taas välillä mietin, että suopakuuratut lattiatkin voisi olla kivat… Ei sillä ettenkö olisi tyytyväinen maalattuihin 🙂

 4. Todella ihana sävy. Me olemme kanssa teettämässä lattian maalausurakkaa, mutta ei vielä tiedetä millä maalilla. https://kodinplaza.fi/ kautta osa yrityksistä suosittelee pellavaöljymaalia, mutta kuten sanoit sen kuivumisaika taitaa olla aivan liian pitkä. Toisaalta jos pystyisi pidentämään mökilläoloa pari viikkoa niin silloin se voisi onnistuakin. Nähtäväksi jää.. jos ei muuta niin Betoluxia pintaan.

 5. Hei, todella hieno lattia! Millaista puhtaanapito on ollut tuon Betoluxin kanssa? Pohdimme vanhan hirsitalon kunnostusta ja Uulan ja Betoluxin eroja. Käsittääkseni Betolux kestää paremmin ja pinta on helpompi pitää puhtaana ja pinttyy vähemmän.

  1. Hmm, en oikein osaa sanoa tuohon puhtaanapitoon. Ei ole kummankaan kanssa ollut mitään silmiinpistäviä ongelmia (tai siis meillähän on Betoluxin lisäksi lakkaöljymaalia, joka ei ole aivan sama asia kuin pellavaöljymaali mutta samantyyppinen kuitenkin). Mutta olen oikeastaan kääntänyt kelkkani tuon Betoluxin suhteen. Se kuluu niin ikävästi lohkeilemalla, kun taas pellavaöljymaali kuluu kauniimmin. Aionkin meillä maalata seuraavan lattian pellavaöljymaalilla.

   1. Ok, kiitos vastauksesta! Tämä tuntuukin olevan kinkkinen juttu, sillä toisilla Betolux on kestänyt lohkeilematta ja hyvin jopa 30 vuotta, tosin niin varmasti muutkin maalit. Minkälaiset pohjatyöt teillä oli tehtynä ennen maalausta ja oliko lattiassa aiemmin ollut maali vai lakka?

    Kiitos myös sävyvinkeistä, meilläkin haussa juuri semmoinen pehmeä, vaalea harmaa sävy, nyt on jotain mistä aloittaa sävyjen pähkäily! 😉

    1. Meillä oli pohjalla vanha maali, joka hiottiin ennen maalausta (ja sama kahdessa muussakin lattiassa). Varmasti moni asia vaikuttaa, kuten mitä se pohjalla oleva maali oli, sitähän on vaikea jälkikäteen tietää). Iloista lattian maalausta sinulle!

 6. Onpa pitkä kuivumisaika tuossa pellavaöljymaalissa. Mekin aiomme maalata lattiat. Mutta ensin pitää hieman lattiaa oikaista, koska lattiamme on hieman painunut.

 7. makuuhuone…
  Toissa kesänä kaivettiin muovimaton ja kovalevyn alta vanha lautalattia esiin
  tehty joskus 50 luvulla.
  paikallisen maalikaupan ohjeen mukaan betolux olisi paras vaihtoehto.
  Hiottiin vanhasta maalista kiilto pois ja maalattiin . Lattiasta tuli tosi hieno
  tosin maalin haju ajoi evakkoon 3-4 viikoksi. noin puolen vuoden kuluttua huomasin että maali alkoi lohkeilla helposti esim. pistorasioiden kohdalta kun pistoke tippuu lattialle se lohkaisee maalipintaa, mielestäni betolux on liian kovapintainen maali puulattialle eikä kestä normaalia kulutusta.Nyt lattia pitäisi
  maalata uudelleen enkä tiedä millä ???

 8. Itse olisin hiukan varovainen noissa väitteissä, että pellavaöljymaali olisi luonollinen ja myrkytön. Jos käyt katsomassa Uulan käyttöturvallisuustiedotteen, voit nähdä että se on ”erittäin myrkyllistä vesieliöille, haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia ja myös voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion”. Eli jos vertaa Uulaa, betoluxia ja betolux akvaa, niin tuo Uula on ehdottomasti näistä terveydelle vaarallisin.

  1. Totta, väitteeni on sanottu kevein perustein ja olen itsekin saanut uutta tietoa asiasta tämän kirjoittamisen jälkeen. Täytyy ehkä joskus tehdä uusi postaus aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share