Varoitus! Älä lähde vanhan talon remonttiin kevein perustein

Ei ole mitään urbaanilegendaa, että vanhassa talossa pienestäkin remontista paisuu helposti vaivihkaa suuri. Kun on tarkoitus vain uusia hiukan pintoja, purkutöissä paljastuukin jotain sellaista, ettei pelkkä pikkuremontti riitäkään. Siksi remonttiin ryhtyminen vanhassa talossa on aina riski, johon ei pitäisi lähteä kevyin perustein. Voi tahtomattaan tulla avanneeksi Pandoran lippaan, jonka jälkeen ei tekemiselle loppua näy.

Meillä aloitettiin hiljattain alakerran vessan remontti hiukan ylioptimisesti syksyllä ja myönnettäköön, kevyin perustein. Olisi varmaan pitänyt olla järkevämpi ja olla ronkkimatta talon rakenteita juuri talven tullessa, sillä niinhän tässä kävi tälläkin kertaa, että Pandoran lipashan siellä loksahti auki. Olimme varautuneet siihen, että rakenteita aukaistessa ehkä löytyisi hieman lahoa hirsissä, mutta emme kyllä siihen, ettei seinästä löytyisi hirsiä ollenkaan.

Yllättävää tässä on se, että asumme kyllä hirsitalossa. Nyt vain kävi ilmi, että yksi nurkka talosta onkin yllättäen rakennettu jostain ihan muusta kuin hirsistä. Tämänhetkinen arvelumme on, että talon sisäänkäynti on aiemmin ollut tällä kohdalla ennen kuin kuistia oli vielä rakennettu.

Tavallaan tämä löydös on hyvä asia, koska tällä puolella taloa pitkään häirinnyt kylmyys sai vihdoin selityksensä. Seinästä ja lattianraosta on tuntunut kuin tuulevan sisälle, ja niinhän siinä on käytännössä tapahtunutkin. Löytyi rakenteista sentään onneksi eristettäkin. Syytä tutkiessamme oli tarpeen purkaa vähän ulkovuorausta, ja lopulta taisi tulla ratkaistua toinenkin pitkään vaivannut dilemma eli uusiako ulkovuoraus vai raaputtaako vanhasta pois lateksit. Taidamme uusia kokonaan, koska nyt joudutaan poistamaan aika iso osa ulkovuorausta.

Entä mitkä nyt ovat tunnelmat? Itse ensin vain innostuin tästä vastoinkäymisestä, koska tuntuu hyvältä, että saamme vihdoin samalla korjattua myös tuon vetoisuuden. Toisaalta masentaa, kun katsoo tulevien viikkojen sääennusteita ja kalenteria: missä ihmeen välissä kaikkien sateiden ja töiden välissä muka hoidamme tämän homman?

Pitkä ja leuto syksy tulisi nyt tarpeeseen, joten sovitaanko, että taivaalta ei vähään aikaan sada mitään ja että lämpötilat kääntyvät vihdoinkin keskimääräistä lämpimimmiksi?

Lue lisää

9 comments

 1. Voi, olipas ikävä yllätys! Täällä vähän samat tunnelmat noiden säätiedotusten kanssa. Miehen pitäisi paikkailla vanhan aitan hirsiä, mutta näiden jatkuvien sateiden takia ulkotyöt ovat hieman haastavia. Toivotaan nyt kuivia, lämpimiä, päiviä niin sinne kuin tännekin! 🙂

 2. Meillä on myös hirsitalo mutta yksi osa talosta on samoin lautarakenteinen. Siinä kohdassa on talon toinen sisäänkäynti ja sisäkuisti eli se on ollut ns. kesähuone. Talvisin kyllä huomaa, että se on paljon kylmempi kuin muu osa talosta. Täytyykin seurata tuota teidän projektianne. 🙂

  1. Meille tämä ”hirrettömyys” tuli täysin puskista, ei oltu yhtään tiedetty asiasta. Ei myöskään sitä, että sisäänkäynti on mahdollisesti ennen ollut siinä kohdassa. Mutta ainahan vanhat talot ovat yllätyksiä täynnä.

 3. Meillä on lähdetty siitä, että pistetään kaikki kerralla kuntoon eli kaikki mahdolliset yllärit on nyt löydetty ja 3,5 vuoden jälkeen on pian ensimmäinen kolmesta kerroksesta valmis. Koville ottaa, puuh. Joten kovasti tsemppiä sinne! Kerralla kuntoon tai vähän kerrallaan, molemmissa tavoissa vaaditaan kyllä jaksamista.

  1. Meillä taas on ollut selvää, että tehdään pikkuhiljaa ja se on ollut meille ehdottomasti oikea tapa, tarvitaan ehdottomasti taukoja. Mutta ollaan me silti aika paljon jo saatu aikaiseksi mielestäni 🙂 Tsemppiä teillekin!

 4. Voi itku, kun oli huono tuuri! Toisaalta hyvä, että kylmyysongelman aiheuttaja löytyi. 🙂

 5. Moi! Mitne te sitten korjasitte sen? Mikä on rakenne siellä sitten nykyään? Millä maalilla olette sitten käsitelleet uutta panelointia?
  Yt,

  Bart

  1. Hei! Lautarakenne pidettiin ennallaan, lisättiin vain eristettä ja uusi tuulensuojalevy. Ulkovuoraus maalattiin punamullalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share