Vessan kunnostus piene(hkö)llä budjetilla

Vaikka alakerran vessamme ei ole vielä aivan valmis, en malta olla esittelemättä sitä teille. Vessa on ollut käyttökunnossa jo parisen kuukautta, ja vaikka jäljellä on vielä sellaista ”viimeistelyä”, kuin siivouskomeron rakentaminen vessan nurkkaan, ikkunan puhkaiseminen ja lämminvesivaraajan piilottaminen, kurkistetaan vessaan nyt, kun se on vielä uudenkarhea.

Kun muutimme taloon, pienessä portaidenaluskomerossa sijaitsi talon ainoa kylpyhuone. Siellä oli vessan lisäksi suihkukaappi sekä pyykinpesukone. Nyt jälkeenpäin ajatellen ihmetyttää, miten kaikki toiminnot on saatu edes mahtumaan niin pieneen tilaan, mutta tuolloin se oli kannaltamme onni, koska muitakaan pesutiloja talossa ei ollut.

Vessa oli kuitenkin vähän huonossa kunnossa. Alapohjan eristeet olivat olemattomat, ja huoneessa oli talvisin tolkuttoman kylmä. Lattialaatat olivat jo kuluneet ja paneeliseinätkin tuntuivat kellastuneilta. Lisäksi vessa toimi samalla talon sähkökeskuksena ja lämminvesivaraajan säilytyspaikkana, joten eri värisiä ja laatuisia sähköjohtoja ja putkia kulki vessassa siellä täällä.

Johtoja ja putkia peittäviä kotelointeja näkyy pystysuorassa nurkassa sekä vaakasuorassa kromattujen putkien alla. Lisäksi vessanpöntön takana koko patterin alus on yhtä suurta koteloa

Emme olleet budjetti- ja aikataulusyistä valmiita räjäyttämään koko huonetta seinineen päivineen, vaan päätimme säästää vanhoista sähköistä ja putkista sen minkä voimme ja vain peittää niitä koteloinneilla. Lattian avasimme kokonaan ja eristimme uudelleen, mistä olenkin kirjoittanut aiemmin. Isäntä rakensi myös modernin sähkötaulun ympärille puisen kaapin, jonka ansiosta sähkötaulu piiloutuu nyt paremmin seinään. Isäntä onkin saanut käyttää sekä luovuuttaan että työkalujaan, että ylimääräiset pintavedot on saatu siististi piiloon. Normaalisti en ole tällaisten kotelointien kannattaja, vaan olisi ehkä parempi vaihtoehto suunnitella sähköt ja putket sen verran huolellisesti, että ne saa vedettyä nätisti ja siististi. Nyt mentiin kuitenkin pääosin olemassa olevilla ratkaisuilla, ja vanhaa peittämällä saimmekin säästettyä remontissa pitkän pennin siihen verrattuna, että kaikki olisi tehty uusiksi.

Tämänkin nurkassa kulkevan listan alla on aikamoinen monivärinen johtohässäkkä.

Sen verran vaivasimme sähkömiestä, että muutimme huoneen pistorasiat ja kytkimet (yhteensä 2 kpl) Renoviksi. Samalla vedettiin hieman nätimmin muutama sellainen johto, jotka oli irrotettu maalaamisen yhteydessä.

Vaikka halusimme tehdä tämän remontin melko edullisesti, oli meillä kuitenkin asioita, joihin halusimme panostaa, nimittäin lattian laatat. Nämä laatat eivät suinkaan olleet mistään alekorista, ja vaikka meidän oli ensin tarkoitus asentaa ne itse, loppumetreillä stressi ja uskonpuute saivat soittamaan ammattilaisen paikalle. Ihanat laatat tuovatkin nyt muuten melko valkoiseen vessaan väriä. Väriä saataneen toivottavasti lisää myöhemmin, kun pääsen jossain vaiheessa maalaamaan siivouskomeroa sekä kunhan saan kunnostettua seinälle hankitun vanhan säilytyskaapin kylpyhuonetarvikkeille. Halusin kuitenkin maalata seinät edelleen valkoisiksi, koska pelkäsin pienen tilan näyttävän muuten tunkkaiselta.

Kylpyhuonekalusteet hankittiin suoraan rautakaupasta ja ovat Idon mallistoa. Tällä kertaa vaihtoehtoja ei pahemmin ollut, koska pieneen tilaan saatiin mahtumaan vain kompakteja kalusteita. Samantyylinen allaskaappi päälialtaineen kuin yläkerrassa ei siis tullut tilasyistä kysymykseen, vaikka sellaista ensin yritettiinkin vessaan mallailla. Vessan matto on muuten Ikeasta ja sopii mielestäni tähän huoneeseen täydellisesti!

En enää osaa sanoa tarkkaan rahasummaa, joka vessaan on kulunut, mutta säästimme ainakin materiaaleissa (kotoa löytyi puutavaraa, eristettä sekä valkoista maalia) sekä putki- ja sähkömiehen kuluissa, jotka pidettiin minimissä. Rahaa taas kului laattoihin ja laatoittajan palkkioon sekä uusiin kylpyhuonekalusteisiin.

Palailen asiaan siivouskomeron, ikkunan ja muiden viimeistelyjen jälkeen sitten, kun niiden suhteen alkaa olla valmista. Mikään kiire tässä ei kuitenkaan ole, kun talossa on taas kaksi toimivaa vessaa. Se muuten helpottaa huomattavasti nelihenkisen perheen aamukiireitä!

Lue lisää

5 comments

  1. Onpa kivat laatat! Meilläkin jouduttiin alakerran pesuhuonetta remontoitaessa koteloimaan kaikenlaisia putkia nyt piiloon. Eihän se ihanteellista ole mutta muuta ratkaisua ei nyt ollut. Ehkä kuitenkin kivempi kuin katsella kummallisia putkia ja johtoja.

    1. Juu, ei ihanteellista mutta tavoitteemme oli että uudesta tulisi parempi kuin vanha, ja se kyllä toteutui! 🙂

  2. Koteloinnit häviää yllättävän hyvin kokonaisuuteen. Ehkä se johtuu paneloinnista, johon tuollaisia ”päätyjä” tehdään välillä muutenkin. Kivalta näyttää joka tapauksessa, jotenkin rento tunnelma.

    1. Totta, ehkä se tosiaan johtuu paneloinnista. Hämää katsetta, että on noin paljon viivoitusta seinissä ylipäänsä. Olen itsekin tosi tyytyväinen ja varsinkin sitten, kun saadaan vielä loput viimeistelyt tehtyä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share