Voiko rikkaruohottuneen nurmikon muuttaa kukkapenkiksi ilman kitkemistä?

Vanhalla pihamaalla nurmikko ei ole yhden ruoholajin muodostama tasainen matto, vaan vuosien varrella sille on päässyt leviämään monenmoista vähemmän tavoiteltua kasvia, kuten juolavehnää, vuohenputkea ja voikukkaa. Kukkapenkin perustaminen rikkaruohojen pahasti saastuttamaan paikkaan taas ei ole ihan helppo tehtävä, koska tavoitteena tietysti olisi, etteivät kasvualustan ei-toivotut asukkaat leviä kukkien joukkoon.

Aloimme perustaa etupihallemme parhaalle paraatipaikalle isoa kukkapenkkiä jo viime syksynä, mutta työ jäi kesken, kun syyssateet ja kylmyys veivät puutarhureilta voimat ja innon. Keväällä urakkaa jatkettiin, ja puuhaa on edistetty koko kesän pikkuhiljaa. Pikkuhiljaa siksi, että ensimmäinen toteutuskerta ei mennyt ihan niin kuin olisi pitänyt, vaan uudet inhokkini juolavehnät pääsivät sittenkin luikertelemaan kukkapenkkiin. Kukkapenkki tehtiin kuitenkin menetelmällä, jossa varsinaista kitkemistä ja kaivamista ei ole oikeastaan ollenkaan, ja vaikka tässä penkissä juolavehnät osoittautuivat ovelammiksi kuin luulinkaan, aikaisemmilta kerroilta tämä menetelmä on osoittautunut erinomaiseksi. Niinpä kerron siitä myös teille.

Tämä tapa tehdä kukkapenkki perustuu siihen, että maa-alue peitetään runsaalla määrällä maatuvia sanomalehtiä ja pahveja ja ne peitetään paksulla multakerroksella, johon taimet istutetaan. Rikkaruohot eivät pääse paksun sanomalehtikerroksen läpi, mutta sanomalehdet kuitenkin maatuvat ajan kanssa, joten taimien juuret pääsevät syvälle multaan. Siinä vaiheessa rikkaruohot ovat jo kuolleet.

Kukkapenkin perustaminen ilman kitkemistä

1. Rajaa kukkapenkin alue.

Kannoin aluksi nurmikolle kiviä, joiden avulla hahmottelin penkin koon ja muodon suunnilleen. Halusin tällä kertaa edellistä isomman penkin, jotta tila ei lopu heti kesken ja jotta penkki näyttää joltain.

2. Kerää sanomalehtiä ja pahveja

Sanomalehtiä ja pahveja on syytä haalia varastoon jo etukäteen, koska ne loppuvat kuitenkin kesken. Meillä oli olevinaan materiaalia tarpeeksi, mutta silti kesken penkin tekemisen kuljettiin kerjuulla kaupasta toiseen kyselemässä, voisivatko he luovuttaa pahvejaan. Kävi ilmi, että ainakin isommat marketit käsittelevät pahvinsa siten, ettei niille ole jatkokäyttöä, mutta pienistä kaupoista niitä sai.

3. Levitä sanomalehdet ja pahvit

Tähän pitää valita tyyni ilma, koska muuten lehdet lähtevät lentoon. Levitä sanomalehtiä ja pahveja PAKSULTI ja tasaisesti penkin alueelle. Tässä ei voi olla liian huolellinen, koska meillekin kävi ohraisesti eli jossain kohdin kerros oli liian ohut ja juolavehnät pääsivät läpi. En osaa sanoa mikä on tarpeeksi, mutta laita niin paljon kuin uskot olevan taatusti riittävästi ja sen jälkeen vielä tuplasti enemmän.

4. Levitä multa

Lapioi lehtien päälle tarpeeksi multaa. Sopiva kasvualustan syvyys riippuu kasveista, mutta yleensä se on noin 30–50 senttiä. Mullan alle kannattaa lisätä esimerkiksi kompostimultaa, kompostoitunutta lantaa tai puutarhajätettä.

5. Istuta kasvit ja huolittele reunat

Istuta taimet ja ihaile lopputulosta!

Iso penkki voi olla hankala tehdä, koska useimmat kasvit vaativat aika syvän kasvualustan ja ostomullan lapioiminen tarpeeksi paksulti voi olla paitsi raskasta myös tulla kalliiksi. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että kohopenkki on helpompi pitää puhtaana rikkaruohoista, ja sen avulla kasvien juuret eivät joudu märkinä kausina seisomaan vedessä. Tällä kertaa jätin penkin hiukan liian matalaksi sillä ajatuksella, että kylvän perennoista suuren osan siihen siemenenä. Niinpä kestää vielä jonkin aikaa, ennen kuin taimien juuret alkavat hakeutua syvemmälle. Siinä vaiheessa sanomalehtikin alkaa olla tarpeeksi maatunut.

Lue lisää

2 comments

  1. Ihailen kaikkea puutarhanlaittoa, kun itse olen niin huono hoitamaan mitään muuta kuin hyötykasveja. Jostain syystä ne motivoivat riittävästi. Pidän peukut pystyssä, että kohopenkistäsi tulee toivotunlainen, sitten ajan kanssa, ilmeisen ihailtavassa ja kärsivällisessä ohjauksessasi!

    1. Mullekin ovat tärkeitä myös hyötykasvit, ja into vaihtelee aina miten milloinkin niiden ja koristekasvien välillä. Mutta siitä kärsivällisyydestä en niin tiedä, tämän penkinkin kanssa olen ollut jo valmis lyömään hanskat tiskiin moneen kertaan, mutta aina kun jättää homman vähäksi aikaa niin jostain tulee taas intoa jatkaa. Onneksi ei ole kiire mihinkään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share