Vuodenkierron iloja eli sekaisin kevättalvesta

Tiedätte varmasti sen tunteen, kun tajuaa, että on kevään ensimmäinen päivä. En tarkoita hiirenkorvien puhkeamista puihin tai ensimmäisiä vihreitä ruohonkorsia, vaan sitä hetkeä,  kun talven selkä taittuu. Lumimyrskyt ja pakkaset väistyvät hetkeksi, ja tilalle astuu aurinko, joka saa räystäät tippumaan ja ihmisten mielet taas innostumaan. Pihalla sirkuttavat linnutkin julistavat uuden kevään alkaneeksi.

Kevään ensimmäinen päivä ei tarkoita sitä, että talvi olisi ohi. On vielä tulossa pakkasia ja lumisateita, mutta valo on palannut. Aurinko ei ole enää vain muisto edelliseltä kesältä vaan yhä useammin tavallinen osa elämää. Kotona huomaat, että tietyn ikkunan ääressä on pitkästä aikaa liian kuuma olla. Muistat taas talven ajan syväunessa uinuneet sisustussuunnitelmat aivan kuin maailmassa ei olisi mitään muuta tärkeää. On saatava uudet verhot, vaikka henki menisi. Tekee mieli maalata ja paukuttaa vasaraa. Viherkasvitkin näyttävät yhtäkkiä joltain muulta kuin kuolintoreissaan kamppailevilta pölykasoilta. Niissä on herra paratkoon uusia versoja!

Yksi kevättalven iloja on puiden kaataminen. Meillä isäntä hoitaa kaatohommat, minä ihastelen. En pelkästään isäntää vaan siistiin pinoon ilmestyviä halkoja, joihin aurinko osuu niin kuin vain kevättalven aurinko osaa. Se muistuttaa, että kohta on kesä, sisiliskot muuttavat halkopinon rakoihin asumaan ja lempeä kesätuuli puhaltaa pinon kuivaksi.

Kevättalveen kuuluu sekin, että haluaa taas pitkästä aikaa olla ulkona. Ketä kiinnostaa viettää aikaa ulkona, kun tiskiveden harmaa räntäsade värittää albiinon vaaleaa maisemaa. Mutta kun kevätaurinko ensimmäistä kertaa tulee esiin, ei enää malttaisi pysyä sisällä. Lettupannu kaivetaan esiin, pihalle viritetään nuotio ja kutsutaan kylään ystäviä.

Kevättalvi on pitkä, ja jos odottaa kevättä liikaa, ehtii vielä kyllästyä monta kertaa. Mutta jos keskittyy lintujen talonvaltauspuuhiin linnunpöntöillä ja päivän pitenemiseen minuutti minuutilta, elää parasta aikaa juuri nyt. Olo on samanlainen kuin huonekasvilla, joka imeytyy lehtineen ikkunalaseja vasten saadessaan pitkästä aikaa nauttia auringosta. Valo on palannut!

Lue lisää

2 comments

  1. Tuttu fiilis! Minusta kevään eka päivä on yleensä se, jolloin ekan kerran kuulee mustarastaan laulavan talven jälkeen. Sillä hetkellä talvitunnelma vaihtuu kevättunnelmaan.

    1. Mustarastaita odotellessa! Niiden eka laulu on minullekin joka kevät tärkeä hetki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share