Yrttiöljy tuoreista yrteistä

yrttiöljy

Yksi kesän parhaita puolia on, että voi hakea tuoreita yrttejä puutarhasta mausteeksi lähes ruokaan kuin ruokaan. Kasvatan meillä suurimman osan yrteistä laatikoissa ja ruukuissa aivan kuistin vieressä, jotta niitä olisi lyhyt matka hakea pihalta. Varsinkin silloin, kun lapset olivat pienempiä, ei ollut helppo lähteä ruuanlaiton lomasta kasvimaalle aivan pihan toiselle reunalle, mutta yrtit olivat vain ulko-oven avauksen päässä.

yrttiöljy

Vaikka yrtit on nopea hakea pihalta, yrttejä ei tule laitettua ihan mihin tahansa, koska lapset tuppaavat valittamaan, jos ruokaan ilmestyy heidän näkökulmastaan omituisen näköistä silppua. Kumpikin heistä kyllä tykkää napsia yrttejä ruukuista sellaisenaan, mutta ruoka jää helposti syömättä, jos siihen on sekoitettu ”ylimääräisiä” makuja. Niinpä olen toistaiseksi päättänyt tehdä asiat itselleni vähän helpommaksi ja tarjoan yrttejä erikseen ruokaan lisättäväksi. Joko silppuan niitä erilliseen kuppiin tai sitten teen yrttiöljyä, josta halukkaat voivat kaataa lorauksen annoksensa päälle. Kiireessä käy joskus niinkin, että pöydälle haetaan muutama yritin oksa ja siitä sitten riivitään ruuan päälle.

Yrttiöljy on kuitenkin näistä paras vaihtoehto, koska siihen voi sekoittaa muitakin makuja, kuten limen mehua, suolaa, pippuria, balsamicoa – mikä vain itselle maistuu. Kun vielä öljy saa muhia jääkaapissa yön yli, kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Ei siis haittaa yhtään, vaikka öljyä ei ehtisi käyttää kaikkea kerralla, maku vain paranee öljyn hautuessa muutaman päivän.

yrttiöljy

Yrttiöljy tuoreista yrteistä

Pienehkö nippu yrttejä silputtuna, esim. oreganoa, rakuunaa, minttua ja timjamia

Oliiviöljyä

Suolaa

Mustapippuria

Limen mehua

Silppua yrtit ja kaada ne kannuun tai pieneen kulhoon. Kaada päälle oliiviöljyä reilusti, jotta yrtit peittyvät. Lisää mausteita maun mukaan. Tarjoile esimerkiksi salaatin kastikkeena tai muiden ruokien maustajana.

yrttiöljy

Laitan itse öljyyn vähän kaikkia yrttejä sikin sokin, mutta olisi mielenkiintoista alkaa tutkia, mitkä makuyhdistelmät toimivat parhaiten. Tämän kesän uusi suosikkini on rakuuna, jota olen aiemmin vierastanut. Syynä on se, että aiemmin kasvatin venäläistä rakuunaa, joka ei maistu yhtään samalta kuin ranskalainen rakuuna. Onneksi päätin viime kesänä hankkiutua eroon vanhasta rakuunapuskastani ja korvata sen ranskalaisella, joka on sekin menestynyt hyvin.

Hassua muuten, että vaikka usein säilön yrttejä talven varalle pakkaseen, en kovinkaan säännöllisesti muista käyttää niitä. Tuoreissa yrteissä vain on sitä jotain, mitä ei pakastamalla tai kuivaamalla saa talteen.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share