Taivaanrannanmaalarin parhaat vinkit unelmien toteuttamiseen

Nykyään kuulee joskus sanottavan, että ihmisten pitäisi uskaltaa haaveilla enemmän. Minua nuo neuvot eivät taida koskea, koska kuljen jatkuvasti pää pilvissä ja mieli täynnä haaveita. Toiset niistä ovat isompia, toiset pienempiä. Isot haaveet liittyvät elämään, työhön ja toimeentuloon, pienemmät taas vaikkapa sellaiseen, että saisinpa tulevana kesänä tehtyä uuden kukkapenkin ja pation.

Haaveiden ja suunnitelmien raja on häilyvä. Yksi raja kulkee siinä, että kun haaveiden eteen alkaa tehdä jotain, ne muuttuvat suunnitelmiksi. Jos alkaa itse pitää haaveitaan toteuttamiskelpoisina, ne eivät ole enää pelkkää yleistä unelmahöttöä. Miten unelmat sitten saa toteutumaan? Ainakin näistä vinkeistä voi olla apua.

1) Pidä unelmapäiväkirjaa

Minulla on kaunis vihko, johon kirjaan ylös unelmiani ja tavoitteitani. Jo pelkästään unelman kirjoittaminen paperille tekee sen konkreettisemmaksi. Joskus kirjoittamalla huomaa, etten itse asiassa haluakaan enää juuri tuota asiaa. Ylöskirjaamisessa ei ole mitään mystistä, vaan uskon, että asioita kirjaamalla alamme alitajuisestikin toimia niiden saavuttamiseksi.

Kirjoitan vihkooni myös aielistoja siitä, mitä aion tehdä unelman saavuttamiseksi. Toisaalta kirjoitan joskus käänteisiä listoja siitä, mitä en ainakaan halua. Paras ystävä ja tuki vihko on sellaisina päivinä, jolloin mistään ei tunnu tulevan mitään. Tavoitteiden ja unelmien toistaminen auttaa muistamaan, mikä on tärkeää.

Oma nykyinen unelmavihkoni on aloitettu marraskuussa, ja jo nyt kaksi sinne kirjoittamistani tärkeistä tavoitteista on toteutunut. Osa taas on unelmia, joita olen kantanut mukanani jo vuosia. Kaikki eivät ehkä koskaan toteudu, ja osasta olen huomannut jo nyt, että olen kirjannut ne sinne väärin perustein, ikään kuin siksi, että minun kuuluisi haaveilla juuri sellaisesta.

2) Uskalla yrittää

Suuri unelma saattaa säikäyttää kenet tahansa. Tuntuu ehkä siltä, ettei unelmassa ole mitään järkeä, eikä moisesta edes kannattaisi haaveilla. Mietit, mitä äiti, naapurit tai työkaverisi ajattelisivat, jos paljastaisit haaveilevasi jostain niin hölmöstä.

Kannattaa muistaa, että ne pienet äänet sisälläsi, jotka väittävät unelmaasi mahdottomaksi, ovat vain mielesi tuotetta. Toki tulet varmasti kohtaamaan oikeaakin epäilyä, mutta vain sinä itse voit tietää, pystytkö toteuttamaan unelmasi. Muiden kuin omalla mielipiteelläsi ei edes loppujen lopuksi ole väliä, koska kyse on sinun ainutkertaisesta elämästäsi. Ja jos et koskaan rohkaistu yrittämään, et voi tietää, onko unelmasi saavutettavissa.

Minä esimerkiksi olen kohdannut monia ihmisiä, joiden ilmeestä olen nähnyt, että elämäni maalla ei voisi heidän mielestään olla järjettömämpi päätös. Muiden mielipiteistä voi olla vaikea olla välittämättä, mutta itse ajattelen, että elämä on liian lyhyt jättää asioita paheksumisen pelossa tekemättä.

3) Tekemällä oppii

Monet meistä odottavat virallisia tutkintoja ja lupia, ennen kuin uskaltavat alkaa tehdä asioita. Toki onkin hyvä, että esimerkiksi lakimiehet ja lääkärit käyvät läpi tietyn koulutuksen ennen asiakkaiden vastaanottamista, mutta monissa muissa asioissa taitoja voi oppia myös tekemällä.

Itse esimerkiksi ajattelin pitkään, etten voisi perustaa tällaista nettisivustoa, koska en osannut suunnitella verkkosivuja. Yhtenä päivänä kuitenkin päätin alkaa yrittää, ja sain aikaiseksi oikeastaan juuri sellaisen sivun kuin olin toivonutkin. Joskus kannattaa siis sanoa kyllä uusille ideoille, vaikkei niiden toteuttamiseksi tarvittavia taitoja ihan täysin vielä hallitsisikaan.

4) Aseta unelmasi tärkeysjärjestykseen

Useimmilla meistä on monia unelmia. Itsellänikin on, ja monet niistä eivät liity toisiinsa mitenkään tai ovat jopa keskenään ristiriitaisia. Onkin hyväksyttävä, ettet voi saavuttaa kaikkia unelmiasi kerralla.

Siksi unelmista kannattaa valita etusijalle se kaikkein tärkein. Muuten unelmien perässä juokseminen on vain haahuilua tavoitteen vaihtuessa vähän väliä. Parasta on, jos yhden unelman saavuttaminen auttaa sinua tavoittamaan toisia. Se voi olla asia, joka mahdollistaa muita sivu-unelmiasi.

Itselleni maallemuutto on ollut unelma, joka toteutuessaan mahdollisti stressittömämmän työelämän (vähemmän taloudellista painetta pienempien asumiskulujen vuoksi) sekä monia puutarha- ja remonttiprojekteja.

Toisaalta maallemuutto on ristiriidassa sen haaveeni kanssa, että haluaisin vielä joskus viettää pidempään aikaa ulkomailla. Omakotitalo vaatii huoltoa, joten sitä ei voi noin vain jättää omilleen ulkomailla asumisen ajaksi. Keskityn kuitenkin nyt tällä hetkellä tähän nykyiseen haaveeseeni ja uskon, että asiat muidenkin haaveiden suhteen järjestyvät myöhemmin.

5) Tee joka päivä jotain unelmasi eteen

Monet meistä ajattelevat, että unelmien toteuttaminen on jotain suurta, joka edellyttää päivätöiden jättämistä ja hyppyä tyhjän päälle. Tosiasiassa unelmiaan voi edistää myös pikku hiljaa. Vaikka olisi kuinka kiireinen, jokaisen päivästä löytynee vartti aikaa kirjoittaa sitä vuosisadan romaania, piirtää, harjoitella kuvankäsittelyä tai runoilla. Aluksi voi tuntua, ettei millään jaksaisi ryhtyä moiseen enää työpäivän jälkeen, mutta pian saattaa huomata, että intohimon toteuttaminen antaakin energiaa sen sijaan että ottaisi. Voi olla, että joudut tinkimään jostain muusta, kuten siististä kodista tai jostakin muusta harrastuksesta, mutta elämä on valintoja.

6) Tee päätös

Joskus unelman toteuttaminen on kiinni vain päätöksestä. Kun lähdin mieheni kanssa vapaaehtoiseksi Peruun, ei asiassa tarvittu oikeastaan muuta kuin uskallusta ja päätös alkaa säästää rahaa reissua varten. Kaikki muu oli vain järjestelykysymys.

 

Ps. Tähän postaukseen minut inspiroi huikea mahdollisuus, jonka tällä viikolla sain. Minut nimittäin pyydettiin kertomaan puhelinhaastattelussa elämänmuutoksestani Yle Puheen ohjelmaan Tiina Lundbergin huoltamo. Vaikka menin ensin hiukan paniikkiin (mitä minä nyt muka osaisin aiheesta sanoa ja vieläpä radiossa?), tilaisuus oli liian mielenkiintoinen jättää väliin. Oli pakko sanoa kyllä, vaikka tuskanhiki tulikin.

Kuuntele ohjelma Areenasta täältä. Oma osuuteni on siellä ohjelman viimeisellä neljänneksellä. Studiossa on vieraana mentaalivalmentaja Mirva Mäki-Petäjä ja mukana myös Hidasta Elämää -sivuston perustaja ja elämänmuutosaiheisia kirjoja kirjoittanut Sanna Wikström.

Pps. Lue myös vinkkini Menestyksestä, rohkeudesta ja oman tien etsimisestä.

Lue lisää

8 comments

  1. Kyllä, unelmia pitää olla ja pienienkin unelmien toteutuminen ilahduttaa ja vahvistaa mieltä. Hyvä tämä sinun radiohaastattelu ja niin selkeää puhetta, hienoa.

  2. Hyviä vinkkejä! Itse olen pohtinut paljon tuota 3.kohtaa ja sitä mitä kirjoitit virallisen tutkinnon/luvan merkityksestä tai merkitsemättömyydestä. Tuo taitaa olla erityisesti (hieman kärjistäen) meidän naisten ongelma. Miehet uskaltavat vain ryhtyä tekemään asioita ja me naiset puolestaan haaskaamme aikaa sen miettimiseen, että voinko minä nyt kun enhän minä OIKEASTI ole sitä enkä tätä.
    Yksi hyvä vinkki unelmien toteuttamiseen on myös niiden sanominen ääneen. Ainakin omalla kohdallani se oli ratkaiseva askel siihen, että haaveet alkoivat jalostua suunnitelmaksi.

    1. Taitaa olla totta, että me naiset ollaan ”kainompia” tämän asian suhteen. Ja ylipäänsä suomalaiset verrattuna moniin muihin maihin 🙂 Itse harjoittelen juuri tuota unelmien ääneen sanomista. Helposti tulee sellainen olo, että mitä niistä asioista nyt etukäteen kailottaa, kun kuitenkin vaan häpäisee itsensä jos ne eivät toteudukaan. Haluaisin suojella ja varjella sitä unelmaani omassa yksityisyydessäni, mutta siinä käy sitten taas helposti niin, ettei se koskaan kehity mihinkään, muiden kanssa kun asiaa voisi ideoida pidemmälle tai kenties saada hyviä vinkkejä.

  3. Olen samaa mieltä, että tekemällä oppii kaikenlaista. Joskus tulee virheitä, mutta yleensä oppiminen on myös kivaa! Hyvä muistutus on myös tehdä joka päivä jotain unelmansa eteen. Aika menee niin nopeasti, että pienillä ja säännöllisillä askelilla onkin yhtäkkiä pitkällä. Kivaa kevättä!

    1. Kyllä vaan, ja kun toisaalta aika menee siinäkin mielessä nopeasti, että jos ei tee niitä pieniä askelia päivittäin tai muuten säännöllisesti, kohta on koko elämä mennyt ohi sellaiseen arkiseen ajelehtimiseen ja unelmat ovat unohtuneet.

  4. Muistan, kun ensimmäisen kerran törmäsin lehdessä kirjoittamaasi artikkeliin. Kateudesta vihreänä kerroin kaikille, että *mun* opiskelukaveri. 🙂 Olet esimerkki siitä, että ne suuret puheet käännöstieteilijöiden ”rajattomista mahdollisuuksista” eivät olekaan ihan tuulesta temmattuja – tosin paljon pitää tehdä itse, kuten sanoit. Ei voi liikaa korostaa, että inspiraatiota odottelemalla ei saa välttämättä mitään aikaan.

    1. Ooh, olenpas nyt imarreltu, vaikka itse en kyllä pidä itseäni tai tekemisiäni sellaisina, että niissä olisi mitään kadehtimista. Mä luulen että muiden elämä vaan näyttää helposti ulospäin sellaiselta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.