Hyvän olon raakanamit taatelista ja aprikoosista

Sokerittomat namit kuivahedelmistä

Meiltä on ruokakauppaan matkaa noin 13 kilometriä. Se tarkoittaa sitä, että akuutin makeanhimon vuoksi ei tule lähdettyä erikseen kauppaan. Ruokakaupassa käydään muutaman kerran viikossa muiden kaupunkireissujen ohella.

Sokerittomat namit kuivahedelmistä

Jos siis yhtäkkiä alkaa tehdä mieli makeaa, on oltava varastossa jotain herkuteltavaa tai oltava ilman. Ja tiedättekö mitä: minusta tämä on erinomainen asia. Kun en osta kaupan herkkuja varastoon, tulen myös syöneeksi niitä vähemmän. Tarkoitan nyt siis herkuilla tavallista karkkia, keksejä, sipsejä ja muuta epäterveellistä. Moisista mässytyksistä tulee vain huono olo.

Tykkään kyllä silti herkutella, mutta mieluummin asioilla, jotka tekevät minulle hyvää. Niinpä meiltä löytyy kaapista usein pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja muita raaka-aineita, jotka muuttuvat helposti raakakakuiksi tai muiksi terveellisiksi, sokerittomiksi nameiksi. Joskus leivotaan myös perinteisempään tyyliin, koska onhan sekin ihanaa päästä sekoittamaan taikinaa ja odottamaan uunista pian leijuvaa tuoksua.

Sokerittomat namit kuivahedelmistä

Monitoimikoneen puhdistus tuntuu joskus niin suurelta hommalta, että raakakakun tekoon ei aina jaksa ryhtyä vaan mieluummin söisi nameja suoraan pussista. Pelkät taatelit ja vastaavat alkavat kuitenkin pidemmän päälle kyllästyttää. Yhtenä päivänä näinkin ruokakaupassa lakritsipäällysteisiä taateleita, jotka näyttivät niin yksinkertaisilta, että päätin kokeilla vastaavaa kotona. Aivan mahtavaa, että tavallisesta maalaiskaupungin ruokakaupastakin saa jo nykyään tällaisia hieman fiksumpia herkkuja! 

Kierittelin taateleita ja aprikooseja erilaisissa jauheissa, kuten vaniljajauheessa, kanelissa ja latritsinjuurijauheessa. Lisäksi kokeilin lisätä halkaistun taatelin väliin maustamatonta ja sokeritona maapähkinävoita tai pakkasesta mustaherukoita. Näitä itsetehtyjä nameja voi syödä hyvällä omallatunnolla ainakin siinä mielessä, että ne sisältävät paljon myös keholle hyödyllisiä ravinteita.

Oma suosikkini näistä olivat muuten vaniljalla ja kanelilla päälystetyt taatelit, samoin kuin ne, jotka oli terästetty mustaherukalla. Ensi kerralla taidan kokeilla kierittää taatelit kaakaojauheessa.

Sokerittomat namit kuivahedelmistä

Fiksummat raakanamit kuivatuista hedelmistä

Taateleita ja aprikooseja

Kanelia, vaniljajauhetta, lakritsinjuurijauhetta tai muita jauheita (esim. kaakaojauhetta)

Maapähkinävoita

Pakastemarjoja, esim. mustaherukkaa

Kierittele kuivahedelmät jauheissa yksi kerrallaan. Jauhe tarttuu kätevästi hedelmään, kun suljet hedelmän pieneen lasipurkkiin yhdessä jauheen kanssa ja ravistat. Halkaise taatelit (joko jauhotetut tai ilman jauhetta) ja lisää täyte. Tarjoile!

Lue lisää

2 comments

  1. Vau, viitseliästä! Ja ihanat kuvat, muuten. Kattaus on puoli ruokaa, joten näyttikin niin houkuttelevalta. Minulla on ihan sama tuon raakaleipomisen kanssa: ihan aina ei jaksa tehdä, joten fifty-fifty leivon perinteisillä menetelmillä. Herkkujen terveellisyys kyllä myös kiinnostaa, joten olen perinteisessä leivonnassa siirtynyt mm. täys- tai puolivegaanisiin vaihtoehtoihin. On ollut hauska huomata, että reseptejä soveltamalla ja itse kehittelemällä, kuten sinäkin olet tehnyt, saa todella hyviä jälkiruokia ja leivonnaisia, jotka ovat samalla myös terveellisiä!

    1. Kiitos 🙂 Minullakin on usein tapana muokata perinteisen leivonnan reseptejä omanlaisikseni. Käytän joskus tavallisen sokerin tilalla intiaanisokeria tai hunajaa, margariinin tilalla kookosöljyä, maidon tilalla kauramaitoa. Tavallisen sokerin maku on alkanut jo tökkiä, kun on ollut niin pitkään ilman. Intiaanisokerissa taas on muutakin makua kuin se makeus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share