3 syytä suosia pellavaöljymaalia

pellavaöljymaali

Saimme juuri päätökseen hiukan hermoja raastavan portaidenmaalausprojektin. Hermoja raastavan siksi, että portaat ovat päivittäisessä käytössä, ja maalaus piti hoitaa siten, että portaita pystyi yhä kulkemaan.

Olisikin siis voinut kuvitella, että olisimme valinneet jonkin nopeasti kuivuvan vesiohenteisen maalin. Olimme kuitenkin vakuuttuneita, että pellavaöljymaali olisi ainoa oikea valinta. Miksi? Tässä pieni listaus syistä, joiden vuoksi pellavaöljymaalin valinta kannattaa sen joistakin hankaluuksista huolimatta.

pellavaöljymaali

1) Pellavaöljymaali kuluu nätisti

Olemme aiemmin maalanneet muutaman lattian Betoluxilla, sillä tärpättiohenteisella. Vaikka olemme niidenkin kohdalla olleet tyytyväisiä maalausjälkeen, maalin ruma kuluminen verrattuna pellavaöljymaaliin on kuitenkin ollut ongelma. Betolux irtoilee lohkeilemalla, kun taas pellavaöljymaali kuluu tasaisemmin ja ilman silmiin pistäviä lohkeamia. Kuistin lattia taas on maalattu pellavaöljymaalilla, ja vaikka kuistille kulkeutuu hiekkaa, maali on yhä tasainen, joskin kulunut. Niinpä päätimme nähdä portaiden maalaamiseen ihan miten paljon vaivaa tahansa, kunhan lopputulos olisi kaunis pitkään. Pellavaöljyllä maalatun lattian uudelleenmaalaus on sitä paitsi helppoa, kun uuden kerroksen voi maalata vanhan päälle ilman, että ensin pitäisi tehdä jotain niille mainituille lohkeamille.

2) Pellavaöljymaalin kuivumisaikaa voi nopeuttaa

Pellavaöljymaalin pitkähkö kuivumisaika on usein ollut minulle suurin syy olla tarttumatta pellavaöljymaalipurkkiin. Kuivumisajan pituus tuntuu kuitenkin olevan kiinni ennen kaikkea olosuhteista. Esimerkiksi pimeässä portaikossamme ensimmäisen kerroksen kuivumiseen meni lähes viikko, kun taas auringonvalossa maali voi kuivua paljon nopeamminkin.

Onneksi kuivumista voi helposti nopeuttaa taika-aineella nimeltä serotiini, jota sekoitetaan maaliin. Vaikutus on huomattava! Kuivumisaika riippuu käytetyn serotiinin määrästä, mutta ainakin vuorokaudessa maalipinta oli meillä päällä käveltävissä ja uudelleen maalattavissa. Serotiinia ei saa sekoittaa maaliin yli kolmea prosenttia, koska muuten maalipinta voi alkaa kupruilla.

pellavaöljymaali

3) Pellavaöljymaalilla maalaaminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi

Moni arastelee pellavaöljymaalia, koska pellavaöljymaali pitää maalata alustaan ohuina kerroksina hiertäen. Muita maaleja saa huoletta laittaa vähän liian paksultikin ilman, että lopputuloksessa olisi paljon eroa.

Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta kun maalasin pellavaöljymaalilla (aiemmin mies on hoitanut homman). Päätin ensimmäiseksi investoida kunnon pensseleihin, jotka on tehty juuri tätä tarkoitusta varten. Eikä maalaaminen nyt niin kovin vaikealta tuntunut. Päinvastoin pidin tosi helppona sitä, että maalipinta tuntui asettuvan kauniiksi vähän kuin itsestään. Joillakin tosi nopeasti kuivuvilla maalityypeillä joutuu itse hosumaan, että ehtii sutia joka kohdan tasaiseksi ennen, kuin maali on alkanut jo kuivua liikaa.

pellavaöljymaali

Maalasimme portaat joka toinen askelma kerrallaan, jotta pääsimme kulkemaan portaissa maalauksen aikanakin. Siltikin taisi hommassa jokunen sukka tahriintua, koska ensimmäisen maalikerroksen jälkeen toista kerrosta maalattaessa olikin jo vaikea muistaa, mistä oli maalattu uudelleen ja mistä ei. Merkkasin kyllä muistamisen helpottamiseksi kuivia askelmia maalarinteipillä.

pellavaöljymaali

Ps. Postauksen kuvat ovat peräisin pääsiäisen pikavisiitiltä Tallinnaan. Portaistani laitan kuvaa sitten, kun koko projekti on saatu päätökseen listoineen, porraskaiteineen ja muine viimeistelyineen.

Lue lisää

4 comments

  1. Pellavaöljymaalilla maalaaminen on suorastaan ihanaa! Maali imeytyy puuhun ja pinnasta tosiaan tulee paljon kauniimpi 😊 Uskon, että tämä oli paras valinta portaisiinne! Mitä pellavaöljymaalia käytitte? Ymmärsin, että asuitte samaan aikaan yläkerrassa. Meillä hajut ovat olleet sen verran kitkerät, että on pitänyt tehdä tilapaisjärjestelyjä nimenomaan nukkumisen kanssa, minkä takia nyt odotellaan pääsyä ullakon kamareihin ennen kuin aloitetaan alakerran huoneiden maalaus 😊

    1. Käytettiin Perinnetaidon lattiamaalia. Ihmettelin itsekin, miksi haju ei ollut kovinkaan voimakas. Makuuhuoneen ovi kun oli kiinni niin ei haju haitannut yhtään.

    1. Totta! Se ei nyt varsinaisesti ollut kuitenkaan tämän postaukseni pointti, koska melko samantyyppinen maali on kyseessä kuitenkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share