Pysyykö kalkkimaali oikeasti missä vain?

kalkkimaali

Sisustusmaailman hittituotteen kalkkimaalin mainostetaan tarttuvan kiinni melkein mihin vain pintaan ilman pohjatöitä. Kuulostaa niin lupaavalta ja helpolta, ettei ole oikeastaan mikään ihme, että kalkkimaaleista on tullut niin suosittuja. Itsekin olen tarttunut tähän täkyyn, koska myönnetään, inhoan niitä maalaamisen pohjatöitä.

Tähän mennessä olen maalannut kalkkimaalilla jo useamman huonekalun, kaikki sellaisia, joissa ei niin sanotusti ollut mitään menetettävää. Jos en olisi tarttunut maalisutiin, olisivat kyseiset huonekalut todennäköisesti päätyneet roskiin tai ainakin kierrätykseen. Sepä kalkkimaalissa juuri viehättääkin: voi vielä antaa uuden elämän huonekalulle, joka on oikeastaan jo niin huonokuntoinen, ettei varsinainen kunnostaminen kannata. Itse olen sutinut kalkkimaalilla vain huonekaluja, joilla ei ole suurta historiallista tai rahallista arvoa, joten vikaan menon mahdollisuus on ollut olematon.

Pysyykö kalkkimaali sitten lupausten veroisesti lähes missä vain? Täytyy kyllä sanoa, että omien kokemusteni mukaan ei. Niin ihmeellistä tuotetta ei varmasti ole vielä keksittykään, että sen avulla kaikki mutkat voisi oikaista suoriksi. Huonoiten kalkkimaali on pysynyt syöttötuolissa, jonka maalaaminen kalkkimaalilla olikin jälkikäteen ajateltuna tosi tyhmä idea. Kyseessä oli ruma ja kulunut kapistus, joka kaipasi jotain pikaista fiksausta, mutta maalipinta lähti kyllä kulumaan jo muutamassa päivässä. Ei tietysti mikään ihme, kun maalin päälle putoili koko ajan ruokaa ja tahroja oli jatkuvasti hinkattava pois märällä rätillä.

Paremmin kalkkimaali on pysynyt sinisessä jakkarassa, joka on peräisin lapsuudenkodistani. Kaikista kolhuistaan huolimatta jakkara on liitoksiltaan tosi kestävä, joten halusin antaa sille vielä uuden elämän. Jakkarastakin maali on kulunut, mutta jotenkin kauniisti. Se on sitä paitsi tosi kovalla käytöllä, kun lapset keikkuvat siinä ja vetävät sitä pitkin lattioita (ihan niin kuin minäkin lapsena).

Kolmas kalkkimaalilla maalattu huonekalu on eteisen turkoosi pikkupöytä. Sen lakkapinta oli tosi huonossa kunnossa enkä elätellyt sen suhteen kovinkaan suuria toiveita, ja aika lailla kulunut tuo maalipinta jo onkin.

Tärkeä seikka maalin pysyvyyden kannalta tuntuu olevan se, miten huolellisesti on levittänyt maalin pinnalle vahaa. Maalipintaahan ei ole pakko vahata lainkaan, mutta itse en kyllä jättäisi vahaa laittamatta. Huolellisimmin vahattu jakkara on kestänyt pisimpään, kun taas syöttötuolin vahaus taisi olla aika puolivillaista. Luulenkin, että minulla saattaa olla tekniikassa vielä hiomista.

Tytär sai viikko sitten käytettynä vanhan sängyn, jonka mäntypuinen sävy ei oikein meitä miellyttänyt – niinpä päätimme heti tarttua kaapista löytyneisiin kalkkimaalin jämiin. Sängyn lakkapinta oli hyväkuntoinen, joten luultavasti tämän huonekalun kohdalla on kalkkimaalilla toivoa. Olen nyt maalannut sängyn kahteen kertaan, ja vielä pitäisi levittää vaha. Ehkä tästäkään ei tule ikuinen sänky lapselle, mutta aika kiva face lift tämä joka tapauksessa on ilmaiseksi saadulle sängylle.

Lue lisää

7 comments

 1. Saman olen huomannut…ei pysy, mutta jostakin luin, että pitäisi laittaa lakka päälle, eli siinä sen maalin heppousa sitten olikin..:)

  1. No lakka kuulostaa kyllä järkeenkäyvältä, pitääpä joskus kokeilla johonkin huonekaluun.

 2. Kuinka sängyn maalaus on kestänyt? Meille kotiutui myös käytettynä isojen tyttöjen sänky, jota pitäisi vähän maalata. Kalkkimaali olisi myrkyttömänä ja helposti sisätiloissa maalattavana hyvä vaihtoehto, mutta tuota kestävyyttä juuri mietin.

  1. En osaa vielä vastata, koska sänkyprojekti on kesken. Vaha loppui enkä ole saanut tilattua sitä lisää…

 3. ”She called it Chalk Paint® because of its velvety, ultra matt finish.” …hän kutsui sitä Kalkki Maaliksi (TM)…

  lime paint = suom. kalkkimaali

  > kaksi eri asiaa…

  1. Joo, näin on. Mutta koska näitä maaleja yleisesti kutsutaan sisustusmaailmassa kalkkimaaleiksi, en viitsinyt tehdä poikkeuksta 🙂

   1. Mikä ihme niissä pohjatöissä ihmisiä laiskottaa? Vanhaa maalipintaa ei ensinnäkään tarvitse hioa pois, riittää että sen pinta menee rikki. Pohjamaali on nopea ja helppo levittää. Vinkkinä joka puolittaa maalausajan ja saa pinnan kuin pinnan onnistumaan, maalaa superlonitelalla kaikki mikä suinkin mahdollista. Eihän se ole uutta elämää kalusteelle, jos tietää jo tehdessä ettei tule kestämään. Ei myöskään ekologista. Itse maalasin juuri emännänkaapin, hionta 45 min, pohjamaali Otex 1 kerros 30min ja Miranol kahteen kertaan 30min/kerta. Toki tämä vei neljä päivää, koska pidin vuorokauden kuivumisaika kerrosten välillä. Ei tarvitse vahata tai lakata ja kestää! Sellaista maalia joka ei vaatisi pohjatöitä kestääkseen ei ole, vaikka kuinka niin mainostettaisiin. Itse en käytä kalkkimaaleja, koska niiden poishiominen on todella hankalaa, maali jotenkin tukkii hiomakoneen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share