Munien värjääminen luonnonväreillä

pääsiäismunien värjääminen luonnonväreillä

Olen ihastellut jo useampana pääsiäisenä kananmunien värjäämistä luonnonväreillä. Useimmiten ohjeissa on kuitenkin kyse keitetyistä kananmunista. Itse ajattelen, että koristelun vaivan jälkeen olisi kiva, että kauniit munat voisi säilyttää hiukan pidempään silmänilona kuin vain pari tuntia aamupalapöydässä. Niinpä innostuinkin heti, kun näin jossain, että myös tyhjennettyjä munankuoria voi värjätä luonnonväreillä.

pääsiäismunien värjäys luonnonväreillä

Näin värjäät kananmunia luonnonväreillä pääsiäiseksi

Käytin väreiksi kurkumaa keltaisia munia varten, punakaalia sinisiä varten, punajuurta vaaleanpunaiseen ja teetä ruskeaan. Kannattaa kokeilla värjäämiseen muitakin ruokakaapin aineksia, esimerkiksi vadelmaa tai mustikkaa, vihreää teetä, pikakahvijauhetta, paprikajauhetta sekä kelta- ja punasipulin kuorta.

pääsiäismunien värjäys luonnonväreillä

Naputa pieni reikä munan kumpaankin päähän vaikkapa saksilla ja puhalla sisus varovasti ulos astiaan. Pese kuoret, jos sisusta pääsee leviämään kuoreen. Halutessasi voit piirrellä munan kuoreen kuvioita valkoisella vahaliidulla tai kietoa niiden ympäri narun saadaksesi pintaan kuvioita.

Laita kattilaan vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää mukaan väriä antava aine. Esimerkiksi punakaalin lisäsin suikaleina ja annoin kiehua vartin verran. Kurkumaa keitin pari minuuttia, samoin punajuurta. Teepussien annoin vain hautua vedessä ilman keittämistä.

Kaada värjääntynyt neste toiseen astiaan ja lorauta joukkoon pieni määrä etikkaa (1 tl–1 rkl). Laita munat sekaan. Koska munat ovat tyhjiä, ne pitää painaa nesteen alle painon avulla tai odottaa, että ne täyttyvät vedellä ja pysyvät sitten pinnan alla. Hyväksi keinoksi osoittautui laittaa nestettä juomalasiin ja asettaa muna sen sisään siten, että se pysyy pinnan alla ruokalusikan avulla.

pääsiäismunien värjäys luonnonväreillä

Anna munien olla nesteessä niin kauan, kunnes väri miellyttää omaa silmääsi. Mitä kauemmin annat munien hautua nesteessä, sitä tummempi väri. Esimerkiksi tummansiniset munat olivat punakaalivedessä yön yli, kun taas vaaleansiniset vain pari tuntia. Eri väriliemet tarttuvat muniin eri tavalla.

Kun munat ovat sopivasti värjäytyneet, nosta ne liemestä sekä huuhtele ja kuivaa.

pääsiäismunien värjäys luonnonväreillä

Erikoissuosikikseni tässä kokeilussa nousi ehdottomasti punakaali, jonka avulla sai aikaan tosi kauniita sinisiä munia. Tykkäsin myös teen aikaansaamasta sävystä. Hienoinen yllätys oli punajuuri, joka sai munan kylkeen erikoisella tavalla kuvioituneen munan. Epäilen, että munan kylkeen oli unohtunut munan sisusta tai hommassa on muuten sattunut jonkinlainen kemiallinen reaktio, koska syntyneet kuvioit näyttävät melkeinpä maagisilta.

Munien värjäys on myös tosi hauskaa puuhaa lasten kanssa. Värjäämisessä tuntui olevan tiettyä taikaa, ja lapset ovat ihastelleet munia värjäämisen jälkeenkin innokkaasti.

Edit: Lisätty ohjeeseen etikka, joka oli alkuperäisestä postauksesta unohtunut!

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share