Luonnonmukaisen puutarhan ei tarvitse olla tip top

Voikukan hahtuvat

Suuren pihan kunnossapito vaatii sen verran työtä, että viivasuoria kukkapenkin reunoja tai kynsisaksilla trimmattuja nurmikoita ei tänne tule, ellen sitten satu voittamaan lotossa ja palkkaamaan puutarhuria. Ylisiisti puutarha ei ole tyylillisestikään ihanteeni, vaan tykkään rönsyilevistä kasveista ja rennosta meiningistä, eikä silloin muutama kasvi väärässä paikassa haittaa mitään.

Lemmikit ja helmililjat

Rentous ja luonnonmukaisuus puutarhassa on kuitenkin hyväksi myös puutarhan monimuotoisuudelle. Jos pihassa saavat monenlaiset kukat kukkia, löytävät pölyttäjät perille paremmin. Jos tontin laidalle on mahdollista jättää puunrunkoja lahoamaan, pieneliöt löytävät niistä mukavan kodin. Ja jos päästät luonnonkasvit pihallesi, saat nauttia lajeista, jotka selviävät karuistakin olosuhteista paremmin kuin arat ulkomaan serkut. Ja lopulta tuloksena on kokonaisuus, jossa kaikki osat hyödyttävät toisiaan: kukat houkuttavat kimalaisia, jotka puolestaan pitävät huolta myös hyötykasvien pölytyksestä. Lintujen ruokinta ja linnunpönttöjen teko antaa linnuille hyvän syyn tulla puutarhaasi, ja samalla he hoitavat tuholaistorjuntaa syömällä hyönteisiä. Itse saat nauttia kukkaloiston lisäksi linnunlaulusta ja perhosten lepattelusta.

Lahonnut kanto

Oma puutarhamme on varsin monimuotoinen jo valmiiksi senkin takia, että metsän läheisyys tuo eläimet ja ötökät pihalle luonnostaan. Piha ja talo olivat myös pitkään tyhjillään, joten luonnonkasvit ehtivät mellastaa pihalla omine lupineen. Olen kuitenkin aikonut vielä lisätä pihan monimuotoisuutta ainakin seuraavien periaatteiden avulla.

Puna-apilaa

 • Mikä tahansa vihreä ja suhteellisen tasainen kelpaa minulle nurmikoksi. Ei siis haittaa, vaikka nurmikolla kasvaisi vähän voikukkaa tai muita ”rikkaruohoja”. Ohdakkeet haluaisin kitkeä pois, koska ne pistävät ikävästi paljaaseen varpaaseen, mutta voikukkien kanssa en jaksa käydä taistoon. Eikä sillä, tiedän kyllä että häviäisin, niitä on niin paljon. Sammalkin saa kasvaa ihan rauhassa, koska eihän siitä nyt haittaakaan ole.
 • Aion valita kasveja myös sen mukaan, että ne houkuttavat perhosia. Esimerkiksi tänä keväänä olen jo aloittanut kaunopunahatun esikasvatuksen. Muita hyviä perhoskasveja ovat kuulemma muun muassa syyssyrikkä, ruohosipuli, mintut, päivänkakkara ja timjami.

Valkovuokkoja

 • En käytä kemiallisia torjunta-aineita, ainakaan jos ei ole aivan pakko. Vahvat myrkyt tappavat paitsi tuholaiset, myös hyödylliset ötökät. Tähän asti olen yrittänyt pärjätä luonnonmukaisilla konsteilla, kuten vaikkapa mäntysuopalioksella ja mekaanisella keräämisellä.
 • Yritän kasvattaa paljon erilaisia kasveja. Monokulttuurit eli kasvustot, joissa on vain yhtä kasvia, ovat alttiimpia kasvitaudeille ja tuholaisille. Monimuotoisessa puutarhassa kasvit saavat apua toisistaan.
 • En erityisesti rakasta kaiken maailman mönkiäisiä ja pörriäisiä, mutta annan niiden olla. Joskus kesäpäivänä tuntee pörinästä päätellen olevansa kuin keskellä kiivainta ilmasota-aluetta, mutta sehän on vain hyvä. Oikeasti kurjia ovat vain paarmat, punkit ja hyttyset, ja niistä meillä esiintyy vain ensin mainittuja.

Sinivuokot

 • Jos kasvi päättää haluavansa siirtyä alkuperäiseltä kasvupaikaltaan jonnekin muualle, ei se haittaa. Meillä kasvaa siellä täällä esimerkiksi akileijoja, ja ruusut ja mustaherukatkin ovat levinneet vähän minne sattuu.
 • Luonnonkasveista pihallamme kasvaa esimerkiksi lemmikkejä ja metsämansikoita. Ikävä kyllä parin vuoden takaiset kaivurityöt hävittivät sinivuokot ja kielot, mutta tarkoitus olisi saada niitä takaisin.

Ps. Tulisipa jo kesä tai edes kunnolla kevät, jotta pääsisi vihdoin nauttimaan kunnolla puutarhasta!

Lue lisää

6 comments

 1. Rikkaruohoilla varustettu nurmikko on kulutusta kestävä. Voikukista oppii tykkäämään. Luonnonkasvit ovat rikkautta. Mukaan sitten kaikkea mistä perhe pitää. Hyötykasviyhdistykseltä olen tilannut monia perhoskasveja ja vahvoja suomalaisten kasvien siemeniä.

  1. Meillä yritetään ajaa nurmikko ennen kuin voikukat ehtivät siementää, mutta ikävä kyllä ne yleensä vain taittuvat maata vasten ja nousevat sieltä sitten entistä terhakkaampina siementämään 🙂 Keltaisina kukkiessaan ne ovat kyllä ihan kauniita.

 2. Moi;) Laitoin jo kommentin aiemmin, mutta sivusto kysyy salasanaa kommentin lähetyksen jälkeen:) Kokeilenpa uudelleen. Mukavaa Vappua ja samansuuntaiset ajatukset puutarhan kanssa!

  1. Kumma juttu, hyvä että sait kommentin kuitenkin lähetettyä. Mukavaa vappua sinullekin 🙂

 3. Hyvin samanlaisia ajatuksia meillä tässä puutarha-aiheessakin! 🙂 Minuakaan eivät haittaa voikukat nurmikolla ja mahdollisimman luonnonmukainen puutarha olisi meilläkin toiveissa saada. Meidän nurmella kasvaa hirveän paljon pelto-ohdaketta ja se olisi kyllä saatava pois, jotta voi huoletta kulkea paljain jaloin omassa pihassa. Ihana kyllä päästä kunnolla oman puutarhan kimppuun ensi kertaa! 🙂

  1. Niin, nyt pitäisi vaan selvittää, miten nuo ohdakkeet sitten saa pois. Viime kesänä yritin kaivaa, mutta aina tuntui menevän juuri poikki. Ilmeisesti on aika vaikeaa saada niitä ehjänä ylös :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share