5 vinkkiä vanhojen huonekalujen uudelleenmaalaamiseen

Kuluneet viikot ovat täällä meillä olleet oikeita maalaamisen teemaviikkoja. On poistettu maalia vanhoista huonekaluista, on maalattu ja milloin ei ole oltu ihan tositoimissa on harkittu sävyjä ja vertailtu maalityyppejä. Pian pääsen esittelemään teille myös valmiita lopputuloksia, mutta sitä ennen jaan muutamia vuosien varrella kertyneitä ajatuksia vanhojen huonekalujen maalaukseen liittyen. Olen itse tehnyt monia virheitä ja monia sellaisia on varmasti vielä edessäkin, mutta toisaalta jotain on tullut myös opittua. Toivottavasti näistä on hyötyä ainakin sellaiselle, joka on vasta astumassa vanhojen huonekalujen kunnostamisen maailmaan.

1 Mieti, mitä kannattaa maalata

Useimmat huonekaluprojektini ovat olleet sellaisia, että ilman väliintuloani huonekalut olisivat yhtä hyvin voineet päätyä kaatopaikalle. Ei siis mitään arvohuonekaluja, ja hyvä niin. Jos käsiin kuitenkin sattuu arvokas huonekalu, jopa oikein antiikkia, ei aloittelijan taidoilla kannata ryhtyä sitä pilaamaan. Aina kannattaa miettiä tarkkaan myös se, olisiko vanha maalipinta kuluneena kenties sittenkin jonkin arvoinen. Autenttisesti kulunutta maalipintaa ei saa aikaiseksi muuta kuin antamalla ajan kulua, ja usein vanha maalipinta on kuluneenakin todella kaunis.

2 Käytä kuumailmapuhallinta ja skrabaa

Maalinpoisto on aina työlästä. Kaikkein vähiten työläintä se on kuitenkin (omasta mielestäni) kuumailmapuhallinta ja kuvassa näkyvää kaavinta käyttämällä. Kuumailmapuhallin irrottaa maalin pieni alue kerrallaan ja saa sen kupruilemaan, minkä jälkeen otetaan käyttöön kuvan kaavin. Sitä voi painaa yläpuolen kahvasta samalla kun toisella kädellä vetää. Erittäin tehokasta ja ergonomista. Puhaltimen kanssa kannattaa toki olla tarkkana, ettei se vahingossa polta puuta tai toisaalta saa syttymään esimerkiksi maalimurusia, jotka voisivat jäädä kytemään kipinöiksi vaikkapa lattialankkujen väleihin.

Maalinpoistoaineista minulla on kokemusta vain yhdeltä kerralta, enkä usko toista kertaa tulevan. Tehokkaimmat aineet eivät taida olla kovin ympäristöystävällisiä, ja käyttämäni ekoaine taas oli juuri ja juuri tyhjää parempi, muttei kovin tehokasta kuitenkaan.

3 Uudelleenmaalaa oikealla maalilla

Koska maalinpoisto on työlästä, virhevalinta maalia valitessa voi tarkoittaa työlästä uusintamaalinpoistoa parin vuoden päästä. Niinpä maali kannattaa valita huolella. Toisaalta olen itsekin vasta älyämässä, miten monia virhevalintoja onkaan tullut vuosien varrella tehtyä. Vaikeaa asiassa on sekin, että moniin maaleihin saa tuntuman vasta, kun on itse kokeillut niillä maalaamista ja nähnyt, miten ne kuluvat vuosien varrella. Kuivumisaika ja maalaamisen helppous sekä toisaalta maalin kestävyys ja sopivuus huonekalun aikakauteen vaikuttavat kaikki valintaan. Vähemmän arvokkaisiin huonekaluihin voi onneksi tehdä kokeiluja, joiden epäonnistuminen ei maata kaada. Oma johtopäätökseni on alkaa pikkuhiljaa siirtyä yhä enemmän kohti aitoja pellavaöljymaaleja ja unohtaa synteettiset muovimaalit ja muut pikaratkaisut.

4 Tunne värien kulttuurihistoriaa

Jossain vaiheessa oli muodikasta maalata kaikki vanhat huonekalut valkoisiksi. Itseäni viisaammat ovat huomauttaneet, että tämä on tyylihistoriallinen virhe, koska oikeasti ”ennen vanhaan” huonekalut eivät olleet valkoisia. Kannattaakin etsiä oikeita sävyjä vaikkapa huonekalun maalikerrosten alta tai perinnemaalien värikartoista.

Tyylivirheenä pitävät monet sitäkin, että muutetaan puunväriseksi sellainen huonekalu, joka on alun perin ollut maalattu. Huonekalu ei silloin enää vastaa aikakauttaan eikä sitä tunnista oman tyylinsä edustajaksi. Sama pätee myös toisinpäin. Jos esimerkiksi maalaa viilutetun retrosenkin maalilla, lopputuloksena on sekasikiö, joka ei kerro historiasta enää mitään.

5 Kokeile huonokuntoisiin huonekaluihin kalkkimaalia (eli liitumaalia)

Kalkkimaali on siitä kätevää, ettei ennen maalaamista välttämättä tarvitse tehdä pohjatöitä. Ei siis työlästä hiomista. Tietysti jos vanha maali hilseilee, on irtoava maali poistettava.

Kalkkimaalin helppous on varmasti suuri syy sen suosioon, ja itsekin olen maalannut kalkkimaalilla muutamia huonekaluja. En kuitenkaan ihan heti lähtisi maalaamaan silläkään kovin arvokkaita huonekaluja. Ensinnäkin siksi, että minulle on epäselvää, miten vahapinnalla vahvistettu kalkkimaali lähtee aikanaan halutessa irti ja toisaalta voiko sen päälle enää maalata uudestaan. Siksi onkin ehkä turvallisinta maalata kalkkimaalilla vain sellaisia huonekaluja, jotka voi mielen muuttumisen jälkeen hyvillä mielin antaa eteenpäin tai laittaa kierrätykseen.

Lue myös tämä: Pysyykö kalkkimaali oikeasti missä vain?

Lue lisää

3 comments

  1. Tämäkin olikin mukava kirjoitus.
    Paljon sain uutta tietoa. Kiitos paljon! 🙂

    1. Voi että miten näin aamusta tulee kirjoitusvirheitä. 🙈
      (Tämä olikin oikein mukava kirjoitus)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share