Vanhan talon eteisen säilytysratkaisut

Vanhojen talojen eteisissä on se hyvä puoli, että ne ovat usein aika paljon tilavampia kuin vaikkapa tuulikaapit uudemmissa rivareissa tai omakotitaloissa. Meilläkin on oikeastaan kaksi eteistä, niin kutsuttu sisäeteinen sekä kuisti. Kuisti oli meidän tänne muuttaessamme kylmää tilaa, koska sitä ei oltu alun perin eristetty lainkaan. Eristeiden laittamisen ja lämmityspatterin asentamisen jälkeen kuistista on tullut ihan mukavan lämmin siinä mielessä, ettei se enää talvella jäädy, mutta ei kuistilla kyllä sama lämpötila ole kuin esimerkiksi keittiössä (eikä tarvitsekaan).

Kuisti on sikäli hankala tavaroiden säilyttämisen kannalta, että jokaisella seinällä on ikkuna tai ovi. Niinpä huoneessa on tasan tarkkaan vain yksi seinä, jolle sopii naulakko. Kyseessä on vanha nurkista löytynyt ukonpäänaulakko, jossa säilytetään kulloinkin ahkerimmassa käytössä olevia ulkovaatteita. Lapsille on lisäksi oma pieni naulakkonsa toisella seinällä sen verran alhaalla, että he ylettyvät siihen itsekin.

 

Suuri muutos kuistin siisteystasossa tapahtui loppukesästä, kun keksimme lopulta miten järjestää lasten kengät. Lapsiperheessähän on kenkiä valtava määrä, kun yhtäkin vuodenaikaa varten niitä voi olla useita pareja. Pakkaskeleille voi olla Kuomaa, räntäkeleille goretexia. Lisäksi pienet kengät eivät tunnu pysyvän samalla tavalla rivissä kuin isommat kengät, vaan mystisesti kertyvät aina kasoihin ja tekevät eteisestä varsinaisen rytökärpänpesän.

Tilanne helpottui lopulta, kun löysimme kuistille sopivan vanhan arkun, johon tuuppasimme kaikki lasten kengät. Käytännössä lapset eivät itse muista laittaa kenkiään arkkuun juuri koskaan, mutta tilannetta helpottaa jo se, että on joku paikka, mihin siivota siellä täällä lojuvia kenkiä. Arkkuun mahtuvat myös sopivasti lasten hoitokassit, joten enää niitä ei tarvitse lojuttaa kuistin lattialla. Arkun sisus näyttää arvatenkin kaikkea muuta kuin siistiltä kaikkine tavaroineen, mutta kuka siitä välittää, kun kannen voi laittaa kiinni. Samalla arkku toimii istahduspaikkana kenkiä pukevalle aikuisellekin.

Yhtenä ongelmana eteisessä oli myös se, missä säilyttää multaisia puutarhahanskoja, kuraisia kenkänastoja ja muita epämääräisiä tavaroita, joita ei voi laittaa noin vain muiden tavaroiden joukkoon. Taskulampuillekin on hyvä olla olemassa oma tietty paikkansa, jotta ne tarvittaessa löytyvät. Tällaisia tavaroita varten toimme piharakennuksesta sisälle vanhan puusepäntarvikelaatikon, joka on odottanut siellä muutaman vuoden paikkaansa. Laatikon koko ei ehkä ole kaikkein optimaalisin tähän tilaan, mutta väristä tykkään. Katsotaan, jos tilalle joskus löytyisi joku vielä parempi ratkaisu.

Useamman henkilön perheessä on myös tuttu tilanne se, että pipot, hanskat ja villasukat ovat aina kadoksissa eivätkä löydä paria. Niinpä meillä on eteisessä pari vanhaa puulaatikkoa, joihin hanskat ja muut vastaavat heitetään heti kotiin tultua. Laatikoihin lasten on itsekin helppo laittaa tarvikkeensa.

Kuistin mattona meillä on tavallinen räsymatto. Kuulemma kuramatto keräisi kurat paremmin, mutten oikein ymmärrä, mitä iloa rumasta kuramatosta olisi, sellainen kun on aina ankean näköinen oli sitten puhdas tai likainen. Kunnon räsymatto on sentään osan vuodesta puhdas, ja ainakaan tällaisessa tummassa matossa ei likakaan niin hirveästi näy. Jos matto likaantuu liikaa, voi tilalle noutaa varastosta toisen maton ja pakata kuraisemman odottamaan kesää ja pesukelejä.

Kuistin toisen puolen täyttää iso arkkupakastin, jonka haaveilen siirtäväni joskus piharakennukseen. Silloin sen paikalle voisi laittaa vaikka pari rottinkituolia tunnelmaa tuomaan.

Lue lisää

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share