Mistä löytää sopivat ammattilaiset vanhan talon remontointiin?

Huomasimme hiljattain miehen kanssa, että remonttisäästötilille oli kertynyt jo hiukan rahaa. Toinen meistä ehdotti, että mitäs jos kerrankin palkattaisiin tänne meille ihan ammattilainen hoitamaan joku homma eikä aina yritettäisi tehdä itse. Vaikka väitämme nauttivamme tekemisestä (ja nautimmekin), olisi hauskaa päästä joskus vähän helpommalla. Sitä paitsi vuorokauden tunnit ovat rajalliset, eikä kaikkea vaan ehdi tehdä itse, varsinkin, jos työn alla oleva homma on uusi ja vaatii vielä opettelua.

Pienen hetken hehkuttelimme ajatuksella vaikkapa keittiöremontin teettämisestä, mutta sitten muistimme aiemmat kokemuksemme palkatusta remonttityövoimasta. Kaikkea pitää olla vahtimassa, jotta asiat tehdään niin kuin on sovittu, ja siltikin voi tulla yllätyksiä. Oikean ammattilaisen löytäminen voi olla vaikeaa, ja erityisen vaikeaa se on silloin, kun on tarkoitus remontoida vanhaa taloa perinteisillä menetelmillä. Miten varmistaa etukäteen, että näkemykset kohtaavat? Suostuuko ammattilainen edes piiperrysprojekteihimme, kuten kunnostamaan vanhoja keittiönkaappeja? Ja onko se taloudellisesti järkevää?

Hyviä ammattilaisia on olemassa pilvin pimein, mutta valitettavasti alalle mahtuu myös vähemmän taitavia tai muuten ongelmallisia tekijöitä. Ajatus pelkästään tekijän etsimisestä ja valinnasta alkoi stressata enemmän kuin helpotus siitä, että saisi jotain nopeasti valmiiksi.

Jäämme vielä harkitsemaan, etsimmekö jossakin kohtaa ulkopuolista tekijää vai emme, mutta listasin silti muutaman vinkin muidenkin iloksi, mitä ammattilaisen valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

1) Ole itse kartalla materiaaleista ja menetelmistä

Ota itse selvää perinteisistä tekotavoista ja vanhan talon korjaamisesta, jotta tiedät, mitä vaatia. Muuten kuka tahansa remppamies tai -nainen voi viedä sinua kuin pässiä narussa ja suositella ratkaisuja, jotka pahimmassa tapauksessa koituvat talon kohtaloksi.

2) Kuuntele puskaradiota

Kysele tuttavien suosituksia. Muista kuitenkin arvioida, minkälaisessa kohteessa tekijä on ennen tehnyt hommia. Joku saattaa olla ihan hyvä remonttireiska noin ylipäänsä, mutta ei välttämättä tiedä vanhoista rakennuksista mitään. Kuulin kerran myös vinkin, että kannattaa pyytää tekijäehdokkaalta edellisen asiakkaan puhelinnumero ja kysyä tältä suosituksia. Jos tekijä on hyvä, hän antaa numeron mielellään. Varsinkin, jos kyseessä on iso ja kallis työ, taustojen selvittäminen kannattaa.

3) Älä valitse ensimmäistä vapaata tekijää

Jos tarjolla olevan tekijän kalenteri näyttää pelkkää tyhjää, on syytä pelästyä. Hyvät tekijät ovat kysyttyjä.

4) Käytä hyödyksesi osaajarekistereitä

Esimerkiksi Metsänkylän navetalla on osaajarekisteri, josta löytää perinnerakentamisessa ja -korjaamisessa ansioituneita tekijöitä. Myös alueellisilla perinnerakentamisyhdistyksillä on monilla omat rekisterinsä.

5) Valitse tekijä, joka kommunikoi

Valitettavan yleinen ongelma rakennusalalla on se, että tekijät eivät osaa kommunikoida. Sulkeutuneimmankin urakoitsijan olisi syytä saada suunsa auki ja kertoa rohkeasti näkemyksistään ja samalla kuunnella niitä asiakkaalta. Kommunikoinnin taito on tärkeä siksikin, että jos keskinäinen ymmärrys ei pelaa, on vaikea varmistua, että ollaan toteuttamassa remonttia yhteisellä visiolla.

6) Asennekin on tärkeä

Joskus esimerkiksi sähkömiehestä paistaa jo kilometrien päähän, ettei pieni korjaustyö erikoisessa kohteessa (esim. vanhanaikaiset sähköt pintavetona) voisi vähempää kiinnostaa. Toinen sähkömies taas opastaa kädestä pitäen, miten johdot pitää vetää, jotta asiakas voi tehdä mahdollisimman paljon itse. Tekijän ei tarvitsekaan välttämättä olla perinnekorjaamisen asiantuntija, jos vain on kiinnostusta ottaa selvää ja ryhtyä leikkiin.

7) Hyväksy, että kaikkea ei kannata teettää ulkopuolisella

Kysyimme jossain vaiheessa tutulta puusepältä, tulisiko tämä asentamaan meille listoja. Tuttu mies kehtasi sanoa meille suoraan, että vinoon taloon kattolistojen laitto olisi vähintäänkin aikaa vievää, eikä ammattimies ollut innokas ottamaan tehtävää vastaan, koska ei olisi pystynyt tekemään sitä omasta mielestään tarpeeksi huolellisesti. Itse tehdessä taas on ihan ok paikata irvistävät nurkat pakkelilla (ainakin meidän mielestämme). Onkin hyvä miettiä tarkkaan, mitä kaikkea on järkevää teettää ja milloin on parempi tehdä itse. Näiden kahden erottaminen on toki vaikeaa.  

Onko sinulla lisää hyviä vinkkejä ammattilaisten valintaan? Entä kantapään kautta opittua tietoa?

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share