Tarina siitä, kuinka työllistän itseni maalla

Aika monelle yksi suuri syy muuttaa kaupunkiin on työ tai opiskelu ja toisaalta este maallemuutolle työpaikkojen puute. Harva haluaa myöskään pendelöidä kovin kaukaa kaupunkiin ja viettää ylimääräistä aikaa autossa istuen vaan pitää mieluummin työmatkan lyhyenä. Miten minä sitten olen onnistunut järjestämään elämäni niin, että asun keskellä-ei-mitään ja silti pystyn tekemään töitä?

Olin freetoimittaja jo silloin, kun asuimme vielä Helsingissä. Yrittäjämäinen itseni työllistäminen sopii minulle, koska haluan päättää omista aikatauluistani ja myös työni sisällöstä. Niinpä oli aika itsestään selvää, että pyrkisin tekemään töitä yrittäjämäisesti myös maalta käsin, enkä oikeastaan missään vaiheessa vakavasti harkinnut niin kutsutun oikean työpaikan etsimistä, vaikka noin tunnin ajomatkan päästä sijaitsevaan Turkuun olisikin täältä Loimaalta käsin ihan mahdollista pendelöidä (tai toisaalta vastakkaiseen suuntaan Tampereelle).

Täytyy silti myöntää, että maallemuuton ja töiden yhdistäminen jännitti. Unohtaisivatko vanhat asiakkaani minut kun muuttaisin pois pääkaupunkiseudulta, joutuisinko reissaamaan liikaa, tulisiko koko hommasta mitään? Media-alalla on aika selvää, että asiakkaat ja keikat ovat pääosin jossakin muualla kuin täällä kotipaikkakunnalla.

Työkuvioni ovatkin menneet moneen kertaan uusiksi tässä viiden vuoden aikana eli kyllä, osa asiakkaista on jäänyt pois. Jotkin keikat ovat aivan varmasti jääneet sivu suun nykyisen asuinpaikkani vuoksi. Toisaalta tilalle on tullut uusia, ja monet niistä sellaisia, joita en olisi tullut edes ajatelleeksi kaupungissa asuessani.  Tavallaan olen saanut asuinpaikastani myös etumatkaa kilpailijoihin verrattuna. Toimittajat ja viestintäalan ihmiset kun tuppaavat pakkautumaan pääkaupunkiseudulle, joten minun on ollut helpompi erottua sillä, että olen jostain muualta ja lähempänä tiettyjä asiakkaita ja haastateltavia. Joku potentiaalinen asiakas joskus sanoikin, että paikallinen tekijä kuulostaa heti hyvältä vaihtoehdolta. Olen lisäksi viime vuosina laajentanut tekemistäni vahvemmin myös kaupallisen sisällöntuotannon puolelle eli esimerkiksi somesisältöjen tuottamiseen yrityksille, mikä on tietysti sekin muuttanut työ- ja asiakaskuvoita.

Teen työstäni suuren osan tietokoneen ääressä ja puhelimessa puhuen, ja tällaisten töiden suhteen sijainti on melko yhdentekevä. Tietysti on paljon sellaistakin työtä, jonka vuoksi pitää/saa mennä paikan päälle, ja nämä keikkapäivät otan aina tervetulleena mahdollisuutena päästä haistelemaan kaupungin tuulia. On pelkästään ilo päästä käymään kaupungissa vaikka kerran viikossa, kunhan ei tarvitse istua autossa paria tuntia päivittäin niin kuin silloin pitäisi, jos pitäisi pendelöidä työpaikalle joka päivä.

Onko maallemuutto siis ollut töiden suhteen hyvä vai huono juttu? Mahdotonta sanoa, missä tilanteessa olisin töideni suhteen, jos olisin jäänyt kaupunkiin, mutta itse ainakin koen päässeeni plussan puolelle. Olen maalla asuessani löytänyt erikoistumisalueeni eli lifestylen, sisustuksen, puutarhanhoidon ja maaseudun sekä uusia työhön liittyviä verkostoja. Toisaalta täällä luonnon helmassa asuessa tuntuu työnteko toki joskus yksinäiseltä puurtamiselta ja muiden ihmisten seuraa suorastaan kaipaa. En kuitenkaan usko, että jos nyt muuttaisin takaisin kaupunkiin, se tekisi töilleni ainakaan hyvää vaan päinvastoin, lähes kaikki pitäisi luoda taas alusta uudestaan.

Lue lisää

2 comments

  1. Kuulostaa kovin tutulta pohdintasi. On hienoa, että olet pystynyt työllistämään itsesi ja löytämään uusia aihealueita samalla. Luultavasti suurin kynnys monella on juurikin se, ettei uskalla ryhtyä yrittäjäksi. Palkkatyössä on turvallisempaa olla ja se sitten rajoittaa asumispaikan valintaa, etenkin jos haluaa asua lähellä työpaikkaa. Toisaalta etätyöt ovat yleistyneet mutta kaikissa paikoissa ei voi tietysti joka päivä tehdä etätöitä. Itse tykkään omasta monipaikkaisesta elämästäni ja siitä, että voin valita itse työaikani. Täytyy nauttia siitä niin kauan kuin pystyy!

    1. Mä olen aina ollut vähän levoton sielu, joten tuo yrittäjyys sopii mulle henkisesti. Toisaalta täytyy kyllä sanoa, että se on taloudellisesti helpompaa kun asuu talossa, jonka takia ei ole hirveätä asuntolainaa niskassa ja kun mies on kuitenkin palkkatyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share