Gluteeniton joululimppu ja muita jouluvalmisteluita

Kaksi leipää ja vanhoja pulloja. www.menolippumaalle.fi

Vaikka joulu seisoo kalenterissa joka vuosi samalla päivämäärällä, silti se pääsee aina vähän yllättämään. Melkein tulee ikävä niitä lapsuuden aikoja, kun joulua odotti öitä laskien, että tulisipa se jo vihdoin. Nykyään kun aika kuluu aina vähän liian nopeasti.

Ihme kyllä, en silti ole yhtään stressaantunut joulun tulosta, ainakaan vielä. Varmaankin siksi, että tässä pikkulapsivaiheen suossa olen jo oppinut priorisoimaan eli miettimään, mikä joulussa minulle on tärkeintä. Vastaus on helppo, nimittäin ruoka. Koristelut ja siivoukset tulevat jossakin kaukana perässä tärkeysjärjestyksessä. Tänäkin vuonna ajattelin kokeilla joitakin vähän uusia ruokalajeja joulupöytään vanhojen rinnalle. Lisäksi päätin, että ensi vuonna jätän kyllä sen iänikuisen porkkanalaatikon tekemättä, josta en edes tykkää. Nyt se tuli jo tehtyä pakkaseen vähän kuin vanhasta tottumuksesta.

Kaksi leipää ja vanhoja pulloja. www.menolippumaalle.fi

Mikä taas ei ole tärkeää? No ainakaan stressaaminen siitä, että kaiken pitäisi olla aivan täydellistä juuri yhtenä tiettynä päivänä vuodessa. Sen sijaan että komeroiden pitäisi olla siivottu jouluun mennessä, voi tuota puuhaa harrastaa vaikka joulun välipäivinä, jos silloin ei satu olemaan muita menoja. Olen myös huomannut, että joulun siivousta ja muuta hässäkkää helpottaa, jos tekee yhden pienen jutun kerrallaan. Yhtenä päivänä meillä siivottiin hiukan varastoa, toisena päivänä putsattiin kuiva-ainekaappi. Kolmantena pestiin liesituulettimen suodatin ja jääkaappi. Juuri ennen aattoa tarvitsee sitten enää vain imuroida ja pyyhkiä lattiat. Jos nuo kaikki olisivat jääneet tekemättä, ei se mitään, mutta joulu on hyvä muistutus, että esimerkiksi kuiva-ainekaappikin kannattaisi aika ajoin siivota (edes kerran vuodessa).

Leipomisrintamalla aloitimme lasten kanssa jouluvalmistelut gluteenittomasta joululimpusta. Ohje on peräisin äidiltäni, joka on ottanut sen jostakin leivontakirjasta mutta tehnyt siihen omia muutoksiaan.

Kaksi leipää ja vanhoja pulloja. www.menolippumaalle.fi

Gluteeniton glögilimppu

3 dl jouluglögiä

2 rkl ruokaöljyä

2 tl siirappia

puoli pussia kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)

1 dl tattarileseitä tai tattarihiutaleita)

2 dl tattarijauhoja

2 dl gluteenitonta jauhoseosta tai muita gluteenittomia jauhoja

3/4 tl suolaa

1 tl psylliumia

rusinoita

margariinia vuoan voiteluun

Lämmitä glögi kattilassa kädenlämpöistä hieman lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa. Sekoita nesteeseen psyllium, ruokaöljy, suola ja siirappi. Sekoita toisessa astiassa keskenään kuivat aineet ja lisää ne lopuksi nesteeseen. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka ja lisää taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes leipä on ruskistunut pinnalta.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share