Keski-iän kriisissä Kanarialla eli omatoimiloma pienten lasten kanssa

omatoimimatkailu lasten kanssa

Terveiset Las Palmasista! Mikään ei kyllä ole niin mahtavaa kuin katsella sosiaalisesta mediasta koto-Suomen lumikuvia samalla kun itse tuntee iholla merituulen puhalluksen ja auringon lämmön. Samalla olen kuitenkin tällä lomalla ehtinyt kokea jonkinlaisen keski-iän kriisin huipennuksen. Mihin ihmeeseen hävisivät ne seitsemän vuotta siitä, kun olen viimeksi heittänyt rinkan selkään ja kulkenut maailmalla seikkailusta toiseen ilman huolta juuri mistään muusta kuin seuraavan yön majapaikasta ja miten kummassa olen päätynyt viettämään lomaani samaan rysään kuin noin puolet muustakin Pohjois-Euroopan väestöstä? Ikävä kyllä perheellinen ja työelämässä kiinni oleva ihminen, vaikka kuinka vapaa sielu olisikin, ei vain voi lähteä maailmalle yhtä huolettomasti kuin lapseton – ja, sanotaan se nyt ääneen – nuori reppureissaaja.

omatoimimatkailu lasten kanssa

omatoimimatkailu lasten kanssa

Ongelmana on, että sisäisesti koen yhä olevani tuo sama rinkkamatkaaja, joka on vain sattunut saamaan kilometrimittariinsa hiukan enemmän lukemaa kuin parikymppiset hengenheimolaisensa. Silti peilistä katsoo ihan itseni ikäinen ihminen, joka en kuitenkaan tajua olevani – 36-vuotias kahden lapsen äiti, joka ei ihan ymmärrä, miten tähän ollaan tultu.

omatoimimatkailu lasten kanssa

omatoimimatkailu lasten kanssa

Vaikka en siis suoraan sanottuna taidakaan olla ihan sinut tämän keski-ikäistymiseni kanssa, on tällä reissulla kuitenkin ollut ihan järjettömän mahtavaa. Monet lapsiperheet varaavat miettimättä vain pakettimatkan johonkin all inclusive -hotelliin, koska se on helppoa ja koska lasten kanssa matkustaminen muulla tavalla tuntuu turhalta säätämiseltä. Pakettimatkat ovatkin varmasti tosi hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat kaiken valmiina ja helposti, mutta itse kuolisin tylsyyteen, jos minun pitäisi viettää koko loma samalla uima-altaalla saman hotelliravintolan ruokia syöden. Niinpä olemme kehittäneet omatoimimatkustamisesta oman lapsiperhemuodon, joka on tässä vuosien varrella muotoutunut jo oikein toimivaksi. Tällä tavalla hommat sujuvat lomallakin suhteellisen helposti, lapset saavat tarpeeksi sitä mikä pitää heidät tyytyväisenä ja silti itse ei tarvitse täysin luopua omasta reissutyylistään eli vapaudesta ja itse tekemisestä. Tässä siis minun vinkkini omatoimimatkaan perheen kanssa 5- ja 2,5-vuotiaiden lasten tuomalla kokemuksella.

omatoimimatkailu lasten kanssa

omatoimimatkailu lasten kanssa

Vinkit omatoimilomalle pienten lasten kanssa

 • Vuokra-auto on ehdoton oikotie onneen. Kun alla on oma auto, voi tehdä majapaikasta päiväretkiä käytännössä melkein mihin vain, mihin ei ole liian pitkä matka. Omat lapsemme jaksavat istua päiväretkikohteisiin ehkä noin tunnin suuntaansa ilman, että autossa istuminen alkaa ryydyttää. Autossa myös lapsiperheen suurehko tavaramäärä kulkee kätevästi mukana.
 • Kodinvuokraus on hyvä vaihtoehto omatoimimatkailevalle lapsiperheelle etenkin siksi, että vuokrakodissa onnistuu pyykinpesu eikä ruoka-huolto ole täysin riippuvaista ravintoloista. Näin reissuun pääsee lähtemään myös pienemmällä budjetilla. Usein lapsilla on vuokrakodeissa myös enemmän tekemistä kuin tylsissä hotellihuoneissa, parhaassa tapauksessa jopa leluja.

omatoimimatkailu lasten kanssa

 • Kantoreppu on omatoimimatkailijan ehdoton varuste. Esimerkiksi luontoon tutustuminen patikoiden onnistuu myös lasten kanssa ainakin pienimuotoisesti, jos ei ole pakko kuljettaa mukana rattaita.
 • Päiväohjelma sujuu meillä tyypillisesti näin: Aamupäivällä tutustutaan johonkin vanhempia kiinnostavaan kohteeseen, esimerkiksi museoon, pikkukaupunkiin tai luonnonpuistoon. Aamulla lapset ovat vielä virkeitä ja jaksavat skarpata parin tunnin ajan. Myöhemmin päivällä on ohjelmassa leikkipuisto tai rannalla oleilua tai molemmat. Lapset tuntuvat jo tottuneen tähän systeemiin ja ovat kai oppineet luottamaan, että myös heidän lempiohjelmaansa on luvassa melko varmasti joka päivä. Usein myös aikuisten haluamat kohteet kiinnostavat heitä tosi paljon ja nousevat jopa loman kohokohdiksi.

omatoimimatkailu lasten kanssa

 • Viimeinen ja tärkein neuvo: uskalla lähteä. On varmasti olemassa perheitä, joissa omatoimimatkalle lähteminen aiheuttaa esimerkiksi lasten vilkkauden vuoksi enemmän stressiä kuin tuottaa iloa. Silti oma kokemukseni on, että lapset myös tottuvat monenlaiseen. Kun pienestä pitäen reissataan, homma alkaa sujua. Joku on sanonut, ettei pienten lasten kanssa reissaaminen kannata, koska lapsiperhe-elämä on matkalla kuitenkin vain sitä samaa arkea. Arkea jossain määrin toki, mutta miten paljon siistimpää arkea kuin kotona! Ilman kurahaalareita ja toppapukuja vieraassa kulttuurissa on mahtavaa aina, vaikka joutuisikin välillä vaihtamaan jokusen vaipan tai miettimään päiväuniaikoja. Sitä paitsi vuosi vuodelta elämä lasten kanssa helpottuu. Tällä hetkellä tämä reissaaminen tuntuu jo niin helpolta, että ensi vuonna sen täytyy olla aivan lasten leikkiä.

omatoimimatkailu lasten kanssa

Entä sitten se keski-iän kriisi? Se on pidempi tarina, mutta ainakin kriisi tuntuu hälvenevän koko ajan, kun saa tehdä tällaisia itselle kaikkein omimpia juttuja. Ehkä yksi hyvä lääke voisi olla pitää aina seuraava reissu varattuna, niin ei ehdi liikaa ahdistaa.

Ps. Lue myös nämä:

Diagnoosi: Vakava-asteinen matkakuume

Lapsia ja aikuisia miellyttävä kaupunkiloma Tallinnassa

Lue lisää

2 comments

 1. Ihania lomakuvia ja teidän päiväohjelma kuulostaa hyvältä! Me ei olla uskallettu lähteä lasten kanssa vielä mihinkään ulkomaille, ei edes Tukholman risteilylle. Yhden lapsen kanssa joku Kanarian reissu olisi varmasi sujunut helposti, mutta nyt kolmen vilkkaan lapsen kanssa viikon aurinkoloma kuulostaa hikiseltä painajaiselta. 😀 Eipä sillä, että ylimääräistä rahaakaan olisi nyt reissuun.

  Hieman kyllä kaihertaa, kun edellinen ulkomaanreissu on meidän häämatka, josta on pian jo yhdeksän vuotta aikaa. Kyllä tämän sakin kanssa pitäisi muutaman vuoden sisällä johonkin ulkomaile päästä. Meidän eskarilaisella on jo sen verran tolkkua ja järkeä päässä, että hänen kanssaan matkustaminen olisi varmasti jo aika kivaa. Jospa saataisiin tuo tyttökin vielä siihen ikään, niin olisi enää yksi tolkuton vilpertti matkassa. Itse muistan oman perheen lomareissut ja ne ovat olleet niin ihania, koko perhettä yhdistäviä, lomia, joista on jäänyt aivan upeat muistot. 🙂 Kodinvuokraus kiinnostaa ja muutenkin kaikki vinkit, jotka auttavat laskemaan matkabudjettia. 🙂

  Ihanaa lomaa teille!

 2. Totta, yhden lapsen kanssa matkustaminen on aika lapsenleikkiä jo kahteenkin verrattuna, ja kolmesta mulla ei olekaan kokemusta. Kodinvuokraus me on hoidettu aina Airbnb:n kautta eikä ole muuta kuin hyviä kokemuksia. Itse asiassa olen tainnut vähän hurahtaa näihin kotimajoituksiin, koska aina tulee niin ihania majoituspaikkoja vastaan. Budjetti meillä taas hoidetaan niin, että yritetään saada lennot ym. pakolliset tosi edullisesti ja käytetään myös aikaa tarjousten etsimiseen. Samoin ne maksetaan jo hyvissä ajoin, ettei kaikki kulut tule samaan aikaan. Sitten lomakohteessa pärjää kotimajoituksen ansiosta hyvin niin, että syö ulkona vain kerran päivässä. Se auttaa aika hyvin budjetin kasassa pitämiseen. Useinhan monissa maissa on itse asiassa edullisempaa kuin kotona, joten varsinaisia extrakuluja tulee vain lennoista ja majoituksesta, jos ei käy missään kalliissa nähtävyyksissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share