Kuinka suunnitella kukkapenkki?

Rakensimme ensimmäisen kunnollisen kukkapenkkimme vuosi sitten kesällä. Nyt kun penkki on ollut olemassa reilun vuoden, on hyvä käydä läpi, mitä virheitä tuli tehtyä ja ottaa opiksi seuraavalle kerralle. Seuraava penkkikin on nimittäin jo työn alla, sillä nurkkiin kesän aikana kertyneet taimet kaipaavat lopullista kotia.

Halusin kukkapenkistä ehdottomasti kohopenkin, joka on riittävän selvästi erotettu nurmikosta kivillä. Ja kiviähän meillä riittää, koska tontilta nousee niitä joka kerta, kun jotain vähänkään yritetään kaivaa. Selkeä kukkapenkin reunus oli tärkein kriteeri siksi, että halusin helppohoitoisen penkin, johon nurmikko ei kiipeä. Tarkoituksena on, että valmiista penkistä pitäisi kitkeä vain rikkaruohojen siementaimet eikä esimerkiksi nurmikolta penkkiin yrittäviä rönsyleinikeitä. Penkin pohjalle ladottiin paksu kerros sanomalehtiä, jotta mikään ei-toivottu kasvi ei valtaisi penkkiä myöskään alhaalta päin. Toisaalta sanomalehti maatuu, joten kasvien juuret pääsevät aikanaan maaperän ravinteisiin kiinni.

1) Mieti ensin, äläkä istuta ihan mitä sattuu.

Kun penkki oli rakenteiltaan valmis ja täynnä multaa, oli aika istuttaa siihen taimia. Tässä kohtaa tein ensimmäisen virheen. Sain kylältä eräältä puutarhurilta ilmaiseksi monenlaisia taimia, ja istuttelin niitä penkkiin tyhjän tilan täyttämiseksi ilman, että edes kunnolla tiesin, minkälaisista kasveista oli kyse. Niinpä penkkiin päätyi muun muassa sellainen hirmuvauhtia leviävä kasvi kuin kanadanvuokko sekä sinänsä kiva mutta hiukan liian leveästi kasvava rohtosuopayrtti. Näistä kummankin olen nyt myöhemmin nostanut penkistä ylös, koska en halua penkistä vain kahden lajin temmellyskenttää.

2) Odota rauhassa taimien vahvistumista ja jos tyhjä tila harmittaa, istuta väliin yksivuotisia kesäkukkia tai vaikka hyötykasveja.

Olin kuullut vinkin, että kasvit kannattaa istuttaa tiheään, jota rikkaruohot eivät jaksa kasvaa niiden välissä. Ongelmana on kuitenkin, että taimet voimistuvat ja kasvavat hirmu nopeasti, joten tiheään istutettuja taimia pitäisi olla taas pian siirtämässä. Siirtäminenhän ei nyt sinänsä ole suuri työ, mutta pitäisi myös olla jokin paikka, mihin niitä siirtää. Ensi kerralla aionkin istuttaa taimet väljempään ja odotella niiden vahvistumista ihan rauhassa. Mahdolliset rikkaruohot jaksaa kyllä kitkeä, kun nyppii ne pois heti pieninä.

3) Anna kukkapenkille aikaa muotoutua. Siirtele kasveja myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Aloittelijana on tosi vaikea miettiä etukäteen, mihin aikaan mikäkin kasvi kukkii ja vieläpä ”ajastaa” tiettyjä väriyhdistelmiä kukkimaan samanaikaisesti. Erityisen haastavaa tämä on, jos aikomuksena ei ole ostaa kaikkia taimia myymälästä vaan keräillä niiltä tuttavilta. Olenkin nyt itse päättänyt jättää väriyhdistelmien miettimisen toistaiseksi vähemmälle ja panostaa aluksi siihen, että penkissä olisi jotain kukassa koko kesän ajan.

4) Tee penkistä tarpeeksi iso. Jos luulit jo tehneesi tarpeeksi ison, tee vielä isompi.

Kukkapenkistä oli tarkoitus tehdä heti kättelyssä tarpeeksi iso, ettei tila lopu kesken. Mutta pieneltähän se tuntuu jo nyt. Paikalla erityisen hyvin viihtyvät syysleimut ovat jo valloittaneet koko penkin toisen päädyn, ja harmaamalvikit ovat vaatineet itselleen paljon isomman tilan kuin kuvittelin. Pieniä taimia on kerta kaikkiaan vaikea kuvitella täydessä rehotuksessaan. Lisäksi iso penkki näyttää komeammalta kuin pieni ja on helpompi ruohonleikkuunkin kannalta.

5) Laita penkkiin tarpeeksi multaa, siis oikein keoksi asti. Se painuu kuitenkin, ja multaa on huomattavasti vaikeampi laittaa kasvien väleihin jälkikäteen.

Multaa penkkiin kärrätessä penkki tuntui kuitenkin isolta, ja yksi kottikärryllinen hävisi kuin haju Saharaan. Vaikka luulin laittaneeni tarpeeksi multaa, syksyn sateet paljastivat, että multapinta oli jäänyt hieman kuopalle. Siihenkös vesi tykkää jäädä seisomaan, eivätkä kasvit pidä sellaisesta yhtään.

Entä sinä? Samaa vai eri mieltä kukkapenkin suunnittelusta?

Lue lisää

4 comments

  1. Hyvä kirjoitus kukkapenkkien perustamisesta! Tein itsekin toissakesänä ensimmäiset kukkapenkkini mökkipihaan. Ja kuinka monta kertaa olenkaan siirrellyt kasveja paikasta toiseen! Ja kyllä: kasvien välistä pilkottava multa harmittaa!

    1. Kasvien siirtely on oikeastaan osa puutarhanhoidon viehätystä, se että etsii sitä lopullista yhdistelmää. Mutta rajansa kaikella 😀 Multa harmittaa muakin, mutta kasvit kasvaa kyllä niin nopeasti, että onneksi aika korjaa senkin ongelman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share