Tee itse jäälyhtyjä

Paukkuvat pakkaset ovat inspiroineet jäälyhtyjen tekoon. Ämpärissä jäädytettävät lyhdyt olivat meillä aina lapsuudessa osa jouluvalmisteluja, jos vain tarpeeksi kylmää riitti, joten homma on itselleni – niin kuin varmasti useimmille suomalaisille – jo lapsuudesta tuttua. Mutta tällä kertaa päätin kokeilla myös vähän erilaisia koristeltuja lyhtyjä, jotka tehdään kahden purkin tekniikalla.

Jäälyhty.

Kaksi jäälyhtyä, kanervia.

Jäälyhdyt kahden purkin tekniikalla

Lyhtyyn saa jään sisälle kätevästi koristeeksi havuja, kanervia, marjoja, oksia, lehtiä ja mitä nyt vain keksii laittaa, kun käyttää jäädyttämisen apuna toista purkkia.

Tee näin:

  1. Valitse kaksi astiaa, isompi ja pienempi. Pienempi tekee isomman lyhdyn keskelle reiän kynttilälle.
  1. Täytä ulompi astia vedellä, muttei aivan täyteen. Lisää keskelle pienempi astia, jolloin veden pinta nousee. Jos sisäastia on tarpeeksi painava (esim. lasipurkki), se pysyy paikoillaan tyhjänäkin, mutta jos ei, laita sen sisälle painoksi esim. kiviä.

  1. Asettele isompaan astiaan koristeita, jotta ne jäätyvät lyhdyn jääseinämän sisään. Ei haittaa, vaikka koristeet jäisivät vähän pinnan ylle törröttämään, se näyttää vain kivalta.
  1. Laita koko komeus ulos jäätymään. Kuvan pikkulyhdyt jäätyivät parinkymmenen asteen pakkasella parissa tunnissa.
  1. Tuo jäätyneet lyhdyt sisälle ja kaada sisemmän purkin sisälle kuumaa vettä. Kuuma vesi auttaa irrottamaan purkin. Lämmitä myös ulompaa purkkia kuumalla vedellä ja vedä purkki varovasti pois.

Kaksi jäälyhtyä, kanervia.

Hyvä tapa tehdä jäälyhtyjä on myös käyttää vanhaa kuivakakkuvatia, jossa on kynttilän paikka valmiina. Samalla lyhtyyn saa kauniin ulkopinnan.

Jäälyhty.

Tavalliset ämpärilyhdyt ovat toki nekin tosi ihania. Huomasin muuten, että muoviämpäri ei niihin hommiin ole paras, vaan varsinkin kovalla pakkasella halkeaa helposti jään laajetessa. Meidän kotimme on näiden paukkupakkasten jälkeen kahta ämpäriä köyhempi.

Lue lisää

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share